Guanyadors dels XXIV Premis Literaris Ciutat de Carcaixent

0
780

Amb més de dues dècades de trajectòria, el certamen continua amb bona salut

Aquest dijous 23 de maig s’ha donat a conéixer el veredicte dels XXIV Premis Literaris Ciutat de Carcaixent. Es tracta d’un certamen literari que demostra el compromís de l’Ajuntament de Carcaixent i d’Edicions Bromera amb el foment de la lectura i l’escriptura entre la juventut, una aposta que es manté ferma després de quasi un quart de segle de trajectòria. Un any més, aquesta convocatòria ha estat adreçada a l’alumnat que cursa el segon cicle d’ESO, Cicles Formatius de Graus Mitjà i Superior i Batxillerat de la Comunitat Valenciana fins a una edat màxima de 18 anys.

A l’acte de lliurament –que ha tingut lloc a la Sala d’Actes de la Biblioteca Pública Municipal «Julián Ribera» de Carcaixent– han assistit, juntament amb els guanyadors i guanyadores dels diferents guardons, la regidora de Cultura, Desirée Palma, i Josep Gregori, editor de Bromera. A més, el lliurament ha estat amenitzat per un quartet de corda i dos cantants, alumnat del Conservatori Professional Mestre Vert de Carcaixent.

En aquesta edició, han presentat els seus originals vora una cinquantena de joves d’origen ben divers. A més de pobles de la Ribera com Carcaixent, Alzira, Sueca, Montserrat o Carlet, el certamen ha arribat també a localitats d’altres comarques com l’Horta (València), la Safor (Bellreguard, Oliva), la Vall d’Albaida (Castelló de Rugat), l’Alt Maestrat (Vilafranca del Cid) o La Plana Alta (Castelló de la Plana).

Entre tots aquests joves escriptors i escriptores, els guardonats han sigut els següents:

 

Premis de Narrativa Curta Soleriestruch:

 

1r premi: 

 

L’art de les teues ales, de Laura Gass Marzal, alumna de 3r d’ESO del centre San José de la Montaña d’Oliva.

 

2n premi:

 

Les bèsties de Londres, d’Elsa Rosell Vives, alumna de 4t d’ESO de l’IES Rei en Jaume d’Alzira.

 

Finalista:

 

Via, de Maria Yue Casas Galán, alumna de 3r d’ESO de l’IES Alcalans de Montserrat.

 

Premis de Poesia Arminyana i Canut:

 

1r premi:

 

Felicitat, de Laura Herrera Gregori, alumna de 1r de batxillerat de l’IES Rei en Jaume d’Alzira.

 

2n premi:

 

Allò més bell, de Jose Enrique Bataller Dick, alumne de 1r de batxillerat del Col·legi San Antonio de Pàdua de Carcaixent.

 

Finalista:

 

Camí de la monotonia, de Paula Balsas Rubio, alumna de 2n de batxillerat del Col·legi Nuestra Señora de Fátima de València.

 

En els treballs guardonats es veuen reflectides les inquietuds dels joves, com el primer amor o les classes, però també sentiments universals com la felicitat, l’amor, la família, la soledat, la por a la mort o la solitud, a més de temes atemporals com la creativitat, el destí o la literatura.

 

Els primers premis rebran 450 €; els segons premis, 250 €, i els finalistes rebran, cada un, un lot de llibres valorat en 150 €. Els sis textos seleccionats enguany (tres de narrativa i tres de poesia), entre guanyadors i finalistes, seranpublicats en un llibre que Bromera editarà en la col·lecció «Lletra Nova», al novembre del 2019, juntament amb els guardonats de la XXIII edició.

 

El jurat ha estat presidit per Desirée Palma, regidora de Cultura, i el componien els professors de valencià Maria Lluïsa Carrió, Moisés Morales, Juan José Orquín i Rafael Pla; la bibliotecària Lola Garcia Hinarejos; l’escriptor Josep Millo; Enric Salom, com a representant d’Edicions Bromera, i la tècnica de biblioteca Cristina Calpe, com a secretària.