Tretze centres de salut de la Ribera organitzen passejos saludables

0
719

Promoció de la salut i l’activitat física

 

El Departament de Salut de la Ribera promociona hàbits de vida saludable a través de passejos grupals

 

  • Tretze centres de salut organitzen de forma regular passejos saludables en grup per fomentar l’activitat física entre els habitants del Departament de Salut

 

  • «La Ribera Camina» és un exemple excepcional de coordinació entre institucions i de treball multidisciplinari, amb la conjunció de professionals de la Infermeria, tècnics municipals d’Esports i la mateixa ciutadania

 

  • Un centenar de persones realitzaran este dissabte una marxa per la Murta d’Alzira, en la 1ª Trobada «la Ribera Camina» organitzat pel Departament de Salut

 

Alzira (17.05.19). El Departament de Salut de la Ribera ha presentat, este matí, «la Ribera Camina», un programa de passejos saludables en grup, l’objectiu del qual és el de promocionar hàbits de vida saludable entre els habitants de la comarca.

La presentació, a la qual han assistit el Subsecretari i el Director de Gestió Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Joan Àngel Poyatos i Julio Fernández, respectivament, ha anat a càrrec de la gerent del Departament de Salut de la Ribera, Liliana Fuster; del director mèdic d’Atenció Primària, José Manuel Soler, del subdirector mèdic Joan Paredes, i l’infermer Hèctor Mena, coordinador de l’activitat a la Ribera. I ha comptat amb el testimoni en primera persona de Mª Jesús Santos, integrant d’un dels grups de passejos saludables.

Segons ha destacat José Manuel Soler, «actualment, la inactivitat física és el quart factor de risc de mortalitat més important en tot el món i influeix considerablement en la prevalença de malalties no transmissibles i en la salut de la població general». Així, durant la presentació de «la Ribera Camina» s’ha posat de manifest que, segons l’última Enquesta de Salut de la Comunitat Valenciana, el 25% de la població major de 14 anys de la Ribera no realitza cap tipus d’exercici físic i que el 26,2% realitza activitat física o esportiva de manera ocasional, percentatges estos que arriben al 30,2% i el 33,8%, respectivament, a la Comunitat Valenciana.

Per este motiu, «des de les institucions sanitàries és vital la promoció de l’activitat física diària, per millorar la salut i prevenir les malalties en totes les persones i a qualsevol edat», ha assenyalat Soler. Este és l’objectiu bàsic del programa «la Ribera Camina» que, a través dels centres de salut, reuneix diversos dies a la setmana, a persones interessades a realitzar activitat física, sempre sota la supervisió de personal sanitari, especialment personal d’Infermeria, que adapta l’activitat a les característiques dels participants.

Actualment, el Departament de Salut de la Ribera manté actius 13 d’estos grups: Algemesí, Almussafes, Alzira I, Alzira II, La Barraca, Antella, Benifaió, Carcaixent, Carlet, Llaurí, Sollana, Sueca i Tous, i està previst que, després de l’estiu, se sumen a estos passejos saludables els municipis d’Alberic, Benimuslem, Cullera i Favara. Estos grups, que solen eixir des de la porta de cada centre de salut, tenen assignat un color de l’Arc de Sant Martí per identificar-se i diferenciar-se de la resta.

La dinàmica té una durada total d’1 hora i consisteix en uns minuts d’escalfament, marxa lleugera d’uns tres quarts d’hora i estiraments per acabar. «La Ribera Camina» s’emmarca en el Programa Xarxa Salut, la xarxa de municipis de la Comunitat Valenciana adherits al IV Pla de Salut de la Conselleria de Sanitat, «i és un exemple excepcional de coordinació entre institucions i de treball multidisciplinari, ja que a més dels centres de salut, es troben implicats en l’activitat, el Centre de salut Pública, els Ajuntaments (a través dels tècnics municipals d’Esports), l’Administració autonòmica i la mateixa ciutadania, a través d’entitats esportives i socials de la comarca», ha assenyalat el subdirector mèdic coordinador de la Promoció de la Salut en el Departament de la Ribera, Joan Paredes.

 

 

1º Trobada «la Ribera Camina» Dins d’este programa de passejos saludables, el Departament de Salut de la Ribera ha organitzat este dissabte, 18 de maig, la 1ª Trobada «la Ribera Camina», que reunirà els participants dels grups actius i a persones en general que volen fer activitat física, en una marxa que discorrerà per la Murta d’Alzira. «No es tracta d’una carrera, sinó d’una activitat lúdica que ens permet conscienciar la societat dels beneficis de l’exercici físic, promovent les relacions socials i promocionant la riquesa paisatgística del nostre entorn», ha afirmat Paredes. Està previst que un centenar de participants es donen cita en esta 1r Trobada «la Ribera Camina».