Una comporta evitarà de forma provisional el desbordament del barranc Fosc d’Alzira

0
1052
Zona del barranc Fosc on s'estudia la possible instal.lació d'una comporta
L’estret barranc del Respirall aboca les aigües al camí dels Pescadors
La segona fase del canal de les Basses s’unirà en este punt a l’actual

El govern municipal d’Alzira estudia la possibilitat d’instal.lar una comporta en l’últim tram del barranc Fosc per evitar que quan les aigües arriben al clavegueram, com el passat diumenge, es desborden i inunde l’avinguda Vicent Vidal i els carrers pròxims al parc de l’Alquenència.

«Es tracta d’una solució de caràcter provisional», fins que es construisca la segona fase del canal de les Basses durant la pròxima legislatura, segons ha assenyalat l’alcalde Diego Gómez a Riberaexpress.

Les aigües de dos barrancs

Eixe clavegueram es veu obligat a absorbir les escorrenties de dos barrancs; el Fosc i el Respirall situats a escasa distància un de l’altre i que tots dos desemboquen en el camí dels Pescadors. La urbanització de l’Hort de Galvanyón, que es va construir en l’anterior legislatura, va deixar una superfície molt estreta al darrer tram del barranc del Respirall, també conegut pel de les Estrelles, que aboca al camí dels Pescadors, la pluja procedent de la muntanya.

Les últimes precipitacions torrencials provocaren que es desbordara en este punt i que les aigües buscaren l’avinguda Vicent Vidal, que es troba a una cota prou més baixa que la de la urbanització.

La comporta es quedaria alçada en cas d’unes precipitacions normals per a ser baixada quan la tempesta descarregue quantitats com els 300 l/m2 en les muntanyes pròximes, com passà en novembre de 2018 i en la nit del passat diumenge.

Segona fase del canal

El projecte de la segona fase del canal artificial es troba redactat i l’Ajuntament ha iniciat ja el procés de les expropiacions de les parcel.les per on transcurrirà la infraestructura hidràulica. Segons Gómez, el pressupost total s’elevarà a 1,6 milions d’euros, algo més car que el de la primera fase perquè les expropiacions costaran uns 800.000€. El consistori ja li ha demanat el seu finançament a la conselleria de Medi Ambient.

La futura sèquia artificial arreplegarà les aigües que baixen dels quatre torrents; Respirall, Fosc, Gracia Maria i Arena, discurrirà en la part baixa, de forma paral.lela, al camí dels Pescadors fins enllaçar amb l’actual canal en la redona de la carretera CV-50.

Riberaexpress