La Filharmònica Alcudiana celebra el seu 175é aniversari

0
1039
  • Per a l’ocasió, s’ha organitzat un concert commemoratiu per al pròxim dissabte 6 d’abril, a la Casa de la Cultura de l’Alcúdia, a més de tota una sèrie d’activitats musicals i culturals planificades al llarg de tot l’any.

Enguany, l’Associació Musical «La Filharmònica Alcudiana» fa història en celebrar el seu 175è aniversari. Per aquest motiu, s’han organitzat tota una sèrie d’activitats musicals i culturals, les quals es duran a terme al llarg de l’any. L’esdeveniment més pròxim serà un concert commemoratiu per aquest dissabte, 6 d’abril, a la Casa de la Cultura del municipi: un acte musical on es barrejaran homenatge, record, present i, per descomptat, també el futur de l’associació cultural més antiga del poble.

Més endavant, hi ha programades jornades de convivència amb el Centre Professional de Música de l’Alcúdia, a més de diverses gimcanes musicals en col·laboració amb els centres educatius del poble i la publicació d’un llibre per narrar la història de l’Associació Musical des del seu darrer aniversari (celebrat l’any 1994). El programa d’actes amb motiu de l’aniversari finalitzarà el diumenge, 24 de novembre, amb l’actuació de la Filharmònica al Palau de la Música de València.

Al llarg del temps, l’Associació Musical s’ha caracteritzat per la seua evolució i mèrits artístics. Així doncs, des que es va crear el 30 de maig de 1844 (segons els documents fundacionals trobats per Vicent J. Vallés Borràs) la Banda ha passat per diversos directors, sent el primer d’ells Josep Peris, a qui va seguir Andreu Miralles.

Posteriorment, amb l’entrada al segle XX, el director Josep Garcia Pastor porta a l’associació a participar en el Certamen de la Fira de juliol de València dels anys 1902 i 1903, guanyant el 2n Premi de la Segona Secció (en el primer cas) i el 1r Premi de la Tercera Secció (al segon any). A partir d’aquest moment, «La Societat Musical» (la qual passarà a nomenar-se com La Filharmònica Alcudiana a partir de 1948) es caracteritzarà per tindre un recorregut d’alts nivells artístics.

  • Una trajectòria musical plena de mèrits.

Al llarg dels seus anys d’existència, han sigut diversos els factors que han irromput en la banda, com el fet que l’any 1914 aquesta quedara dividida en dos bandes: la Victòria (d’ideologia liberal) i la Primitiva (d’ideologia conservadora). No obstant això, aquesta situació no impedeix que les bandes obtinguen reconeixement amb un 1r Premi de la Secció Segona en el Certamen de València de l’any 1922.

Durant les tres dècades posteriors, són diversos directors els que agafen la batuta (com Manuel Celdrán Gomáriz i Àngel Marco Vendrell), fins a arribar a l’any 1976, quan l’associació es revitalitza participant de nou en el Certamen de València (en aquest cas amb Arturo González Arocas com a director).

Durant les últimes dècades, la Filharmònica continua el seu trajecte acaparant mèrits, amb nou directors al capdavant com Ricardo Herrero Domingo, Joan Fernández Ferrandis o Joan Fernández, obtenint l’any 1984 el Primer Premi i una Menció d’honor a la Tercera Secció al Certamen de València (un esdeveniment del qual també aconseguirà emportar-se el 2n Premi de la Segona Secció l’any 1995 amb Germán Nogués Suey com a director) i el 1r Premi de la Secció Especial del Certamen de Leganés en 1998.

Amb l’entrada del segle XXI, la banda continua demostrant un alt nivell artístic, arribant a enregistrar un doble CD amb els concerts oferits al Palau de la Música de València o guanyant el 1r Premi de Menció d’honor a la Segona Secció del Certamen Provincial de València l’any 2014 i del Certamen Autonòmic de la Comunitat Valenciana, amb Sergi Pastor Puchol al capdavant de la direcció.