Economia sancionarà a l’explotadora de la pedrera de Corbera per excedir el perímetre autoritzat

0
477

Economia obri expedient sancionador a l’empresa explotadora de la pedrera Girtal de Corbera per excedir el perímetre d’explotació autoritzat

L’extracció en excés s’ha realitzat sobre una superfície de 31.065,94 m2, amb un volum de 220.637,718 m3

Un total de 18 organitzacions ecologistes de la comarca han convocat una concentració de protesta per al pròxim dissabte

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha obert expedient sancionador per excedir el perímetre d’explotació de la concessió a l’empresa Canteras y Áridos Llaurí SL, explotadora de la pedrera Girtal, situada al terme municipal de Corbera, la titular de la qual és l’empresa Áridos Romafe SL.

L’expedient sancionador ha d’establir les indemnitzacions o sancions que es puguen exigir a les empreses per les infraccions que s’hagen comès.

La Direcció General d’Indústria i Energia (DGIE) ha pres aquesta decisió després d’analitzar les conclusions d’un estudi tècnic, encomanat a Vaersa, i realitzat al desembre de 2018, després del qual s’ha preparat el corresponent informe tècnic d’inspecció, lliurat a la DGIE en febrer de 2019.

Aquest informe tècnic confirma que l’empresa explotadora ha realitzat tasques d’extracció de recursos fora dels perímetres autoritzats d’explotació, aprovats en la resolució de 18 de gener de 1996 d’autorització d’ampliació de la pedrera Girtal.

En aquest sentit, la superfície dins del perímetre autoritzat és de 146.866 metres quadrats, mentre que l’informe conclou que l’extracció en excés s’ha realitzat sobre una superfície de 31.065,94 metres quadrats, amb un volum de 220.637,718 metres cúbics de recursos, la qual cosa suposa que s’han adquirit drets miners sense tindre els requisits essencials per a la seua adquisició.

Per aquest motiu, i donat que dels fets constatats es desprèn que incorren en causa de nul·litat o anul·labilitat, la DGIE considera procedent l’obertura d’un procediment de revisió d’ofici per determinar l’existència de causa total o parcial de nul·litat de ple dret, dels actes administratius dels plans anuals de treballs, incloent-hi també els projectes de voladures, corresponents als anys 2016, 2017 i 2018.

Un total de 18 col.lectius han convocat per al pròxim dissabte a les 12 hores, una concentració per reivindicar el tancament de la pedrera. Nombrosos balcons del municipi lluixen ja pancartes i llançols en senyal de protesta davant la problemàtica ambiental que genera en este municipi riberenc.