Les abelles, les carabasses i els bunyols d’Adela

0
1345
Adela i Emilio amb la seua filla abastixen de bunyols a mitja Alzira
Les carabasses els cultiva la família en la Murta

Les abelles tenen molt a vore amb l’elaboració dels bunyols típics de les falles, perquè sense elles no hi haurien carabasses, així es manifesta la bunyolera d’Alzira Adela Casesnoves que compta amb centenars de clients procedents de tota la comarca.

«La polinització que fan les abelles és molt important, perquè sinò hi han abelles no hi ha flor», comentava anit a Riberaexpress, en la caseta que la família instal.la, tots els anys per falles, a l’avinguda Sants Patrons de la capital de la Ribera. I clar sense flor es impossible que naisquen les carabasses i sense elles no podrien consumir els bunyols, ah! i tampoc les reganyaes. Emilio Soler, l’home d’Adela, les cultiva en una parcel.la d’11 fanecades al carasol de la Murta. Les carabasses «necessiten sol, calor i poca aigua», assegura Soler, perquè si ploguera o es regaren molt «no traurien la dolçor».

Enguany els tira una maneta la seua estudiosa filla, Cristina, que aparca, durant les falles, els estudis de Dret i Criminologia, per ajudar-los en la venta del típic dolç de Sant Josep.

Clients fidels

La caseta d’Adela és molt difícil trobar-la sense clients, la majoria molt fidels com un veí de Cullera i altre de València que «venen adrede a Alzira a asaborir els seus suculents bunyols».

En abril la família Soler plantarà la llavor que «procedix de varies generacions» a la Murta, per recollir-les el pròxim mes de setembre, aleshroes «les pujarem al terrat de casa», perquè arriben en bones condicions, i després de «mimar-les bona cosa», torrar-les i vollir-les, a primers de març per transformar-les en uns dels bunyols més buscats en falles.

Riberaexpress