Camí Nou guanya el Premi a l’Ús del Valencià en els monuments d’Alzira

0
1220

·        El segon premi recau en la Falla Plaça del Forn

·        La Malva s’emporta el tercer premi

El jurat dels III Premis a l’Ús del Valencià en els Monuments Fallers ha determinat que el 1r Premi és per a la Falla Camí Nou, el 2n per a la Falla Plaça del Forn i el 3r per a La Malva.

El jurat està compost per l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, la regidora de Cultura, Aida Ginestar, la regidora de Festes, Isabel Aguilar, Pura Santacreu, experta lingüista, Luis Gisbert, representant de la Junta Local Fallera, i Jordi Giménez, tècnic lingüístic de l’Ajuntament.

El jurat, tenint en compte que la totalitat de falles participants usen en general un valencià ric i genuí, ho ha tingut molt complicat ja que hi ha hagut molta igualtat, i, en la tercera edició, s’ha imposat Camí Nou, que ha trencat el domini de La Malva, guanyadora en els dos anys anteriors i al capdavant en els premis que convoca la Conselleria.

Els textos dels monuments de les tres falles posseïxen una gran creativitat en l’ús del llenguatge, a més d’unes sàtires molt incisives i originals.

Aida Ginestar, regidora de Cultura, Esports i del Departament de Promoció del Valencià, organitzador dels Premis, destaca “l’aposta de l’ajuntament per promoure el valencià en un àmbit com les falles, és bàsica per la gran implantació social que tenen les falles a la nostra Ciutat”. A més, segons la regidora, amb esta tercera edició “es consoliden estos premis en els monuments fallers, amb una dotació de 1.000 € i banderí acreditatiu per al guanyador, 600 € i banderí acreditatiu per al segon i 300 i i banderí acreditatiu per al tercer.

El criteris de valoració que s’han tingut en compte per a decidir els guanyadors han sigut la correcció lingüística i la quantitat de textos, de 0 a 10 punts; la qualitat dels textos, de 0 a 5 punts; l’ús de l’enginy i la sàtira, de 0 a 5 punts, i la coherència de continguts, de 0 a 5 punts.