Carcaixent instal.la caixes niu de rates penades per combatre els mosquits

0
528

 

L’Ajuntament pretén ajudar així a combatre la proliferació d’este insecte mitjançant depredadors naturals

 

L’Àrea de Salubritat de l’Ajuntament de Carcaixent ha instal·lat 28 caixes-niu de rates penades per completar la lluita contra el mosquit tigre amb tractaments biològics. Sense deixar de costat els tractaments que s’estan aplicant de forma habitual i la tasca de prevenció que està realitzant-se, l´Ajuntament ha cregut necessari encetar esta mesura ecològica tendent a millorar l’ecosistema i permetre que hi hagen més animals depredadors de mosquits.

La instal·lació de les caixes-niu és una ferramenta per tal de recuperar diferents espècies d’animals insectívors, especialment les rates penades per compensar així la falta de refugis al terme i fomentar la supervivència i la reproducció d’estos mamífers. Prèviament, s’ha fet un estudi al municipi per tal d’avaluar els llocs idonis per a instal·lar-les, ja que han de ser llocs tranquils sense massa accés de la gent per a evitar el vandalisme, sense il·luminació directa i pròxims a les teulades amb teula àrab antiga, ja que solen ser usades per les rates penades com a refugi.

Durant les últimes setmanes s’han instal·lat 28 caixes nius, distribuïdes en grups de 3-5 nius, en diversos edificis municipals de la població. Una vegada instal·lades es farà un seguiment en les èpoques de calor en estiu ja que és època de cria o a principis de la tardor, època de reproducció.

D’altra banda, esta acció es completarà amb uns tallers educatius en matèria de prevenció de la proliferació de vectors adreçats a l’alumnat de les escoles. En col·laboració amb l’empresa encarregada de la instal·lació de les caixes, La Granja de Bitxo, s’està estudiant la possibilitat de que l’alumnat també puga ajudar construir caixes nius, per tal de donar-li continuïtat a este projecte.

Per al regidor delegat de Salubritat, Carles Albert, esta mesura està pensada per a reduir l’ús de pesticides, “s’ha observat que estos productes utilitzats en excés fan que els mosquits es tornen immunes als tractaments químics, per tant és important buscar alternatives que siguen, no solament efectives per combatre les poblacions de mosquits, sinó respectuoses amb el Medi Ambient”. A més, també ha volgut remarcar la vessant participativa que se li vol donar al projecte “la intenció és que tinga continuïtat, si finalment estes caixes niu propicien l’augment de població de rates penades, hem de continuar amb esta tasca i conscienciar a la població de la importància de mantenir un ecosistema viu, d’ací que es complete esta mesura amb accions de divulgació».

La incidència dels mosquits i altres insectes en la població ha originat la posada en marxa d’esta alternativa biològica que complementa els tractaments químics que es duen a terme cada any a través de l’empresa que contracta de manera conjunta la Mancomunitat per al control de vectors, a més dels tractaments de plagues que  realitza anualment l´Ajuntament com a reforç. Per això, el regidor Albert ha incidit en la importància que té la prevenció «continuarem fent xarrades de sensibilització i campanyes de difusió ja que evitar la seua aparició a l´àmbit domèstic és una mesura imprescindible per frenar la proliferació”, ha afegit.