Fridays for Future / Opinió: Pedro Domínguez

0
487

És el lema dels estudiants d’institut que, en 270 ciutats d’Europa, estan fent vaga els divendres per denunciar que no es fa pràcticament res per resoldre el problema del calfament climàtic. La prova és que, després de 24 anys de reunions internacionals, els gasos hivernacle seguixen augmentant (el CO2 sobrepassa ja les 410 ppm, 46% més del que seria natural), i amb ells pugen paral·lelament les temperatures i els seus perniciosos efectes secundaris.

Els joves estan començant a adonar-se, per fi, que són els qui menys culpa tenen del que està passant i, paradoxalment, són els qui més van a patir tots els problemes derivats del canvi climàtic i demés desastres mediambientals que aquest sistema socioeconòmic està provocant.La moguda va començar amb Greta Thunberg, la noia sueca de 15 anys que en agost de l’any passat, després dels incendis que assolaren els boscos de Suècia, va decidir fer vaga escolar i plantar-se al costat del Parlament suec.

En setembre va fer vaga els divendres, en novembre va parlar al TEDx d’Estocolm i en decembre a la mateixa COP-24 de Polònia. Al mes de gener, desenes de milers de estudians ja feien vagues els divendres en defensa del clima per les principals ciutats europées, fins i tot al Japó i USA. En febrer, el moviment arribà a Espanya i ara a València…

Ja era hora! Perquè la major part de la població adulta està com adormida per tant de circ com organitzen els de dalt i, sincerament, els ecologistes no tenim prou forces per canviar aquesta situació. Nosaltres som com el Pepet Grill del conte, tenim molta raó però resultem incòmodes i ens fan poc de cas.

Així doncs, quin goig vore els joves manifestar-se pel clima i escoltar la Greta dir-los als líders en la COP-24: «Vostès diuen que estimen als seus fills per sobre de tot, però els estan robant el futur davant els seus propis ulls (…) Necessitem mantenir els combustibles fòssils en el sòl i hem de centrar-nos en l’equitat. I si les solucions dins del sistema són tan impossibles de trobar, tal vegada hauríem de canviar el sistema en si mateix. No hem vingut ací a pregar als líders mundials que es preocupen. Ens han ignorat en el passat i ens tornaran a ignorar. Ens hem quedat sense excuses i ens estem quedant sense temps. Hem vingut ací per a fer-los saber que el canvi està arribant, els agrade o no. El vertader poder pertany a la gent.»

Benvinguts! Benvinguts els joves a esta lluita, que òbviament és la vostra, perquè sou la generació del segle XXI. Encara hi ha temps per a canviar i salvar el clima: cal reduir els desplaçaments i els automòbils, perquè el transport és ací el principal emissor de gasos hivernacle; cal fomentar l’anar a peu, en bici i en tren; cal estalviar energia i fomentar la solar, perquè en tenim de sobra per autoabastir-nos; cal aplicar les 4R, consumir productes ecològics i locals, protegir els nostres ecosistemes, repoblar les muntanyes cremades que no es recuperen soles, etc. etc. Però, sobretot, cal trencar la inèrcia social i implicar a la major part de la població!

Per la nostra part, els ecologistes estem amb els joves en totes les mogudes pel clima i la Natura, començant per la d’aquest mateix divendres 1 de març, a les 12h en la Plaça de la Verge de València. I en la Vaga Europea d’Estudiants, el divendres 15-M. És l’hora dels joves, del clima i del futur!

Pedro Domínguez /Portaveu de La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció