Nomdedéu proposa en Alzira una jornada laboral reduïda de «tres o quatre dies»

0
832
Integrants de la taula redona amb les autoritats locals
Els dirigents sindicals de CCOO i UGT Arturo León i Ismael Sáez
Jaume Morell, Enric Nomdedéu i Fulgencio Torremocha

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha participat en un debat sobre treball en la XI edició de la Setmana de l’Economia d’Alzira, unes jornades que pretenen oferir a l’empresariat i a la ciutadania en general un espai de reflexió sobre estratègies d’ocupació i el futur del treball. En la taula redona sobre, «Ocupació, precarietat laboral i finançament autonòmic» han participat, també, els secretaris de CCOO-PV, i de la UGT-PV, Arturo León i Ismael Sáez junt al representant de l’Associació Empresarial Alzira, Jaume Morell, que ha estat moderada pel periodista alzireny Fulgencio Torremocha.

Durant la seua intervenció en la taula redona ‘Ocupació, Precarietat i Finançament Autonòmic’, Nomdedéu ha proposat posar en marxa mesures com una jornada reduïda, fins i tot a tres dies. «Es tracta, ha assenyalat, de mesures pròpies del post-capitalisme i el post-treball en el qual estem immersos que a més són compatibles amb les necessitats i reptes associats a la modernitat, com són el canvi climàtic o la conciliació familiar: pilar central d’aquesta nova construcció del futur del treball».

El responsable d’Ocupació del Consell ha encoratjat a generar un futur «en el qual el treball siga un mitjà de vida i no el centre d’aquesta». Així, ha recordat el paper del Consell com a impulsor d’un nou model productiu a la Comunitat Valenciana.

Nomdedéu ha reconegut que «a pesar que estem treballant bé, i les dades ací ho confirmen amb 2,5% de descens de l’atur en l’últim any, 1,32% d’augment en l’ocupació en el 4° trimestre de 2018 respecte 4° trimestre de 2017 queda un llarg camí de creixement al davant amb reptes com la temporalitat, la bretxa de gènere i la pèrdua de poder adquisitiu».

Bretxa de finançament

Durant la seua intervenció, Enric Nomdedéu ha recordat que la Comunitat Valenciana va rebre 196 milions d’euros en l’any 2018 per part de l’Estat, la qual cosa suposa un augment respecte a 2017 però «continua mantenint-se una bretxa de finançament respecte a la mitjana, que suposa 66,75 euros menys», ha defensat el secretari autonòmic.

Per la seua part el secretari general de CCOO-PV Arturo León, manifestava que Espanya «és la campiona d’Europa de la temporalitat», on els contractes indefinitis «es fanr temporals en la realitat» i on «l’anomalia principal es troba en incrementar la productivitat via costos».

Salaris indignes

León ha criticat, a més, «que hi hagen salaris indignes de 600€ i especialment que al Pais Valencià e facen anualment 430.000 hores extres «que o no es paguen o bé es paugen en B», que suposaria la creació de 33.000 llocs de treball. També ha fet referència a l’economia sumergida que suposa «el 25% del total». I per últim ha lamentat que la crisi ha comporat que els treballadors «siguen més pobres i els empresaris més rics».

Desigualtats

D’altra banda el secretari general de la UGT-PV, Ismael Saéz, també ha incidit en les «desigualtats» provocades per les reformes laborals que si bé han generat riquesa «ésta no ha recaigut sobre els treballadors». Per a Saéz una bona part de la precarietat ha estat motivada en la sustitució dels convenis de sector pels d’empresa que han rebaixat els salaris dels treballadors. I ha advertit a la clase treballadora que les polítiques de dretes i les d’esquerres «tenen conseqüències», després de mostrar el seu suport als Pressupostos Generals de l’Estat, recentment rebutjats en el Parlament.

El tresorer de l’Associació Empresarial Alzira, Jaume Morell, ha incidit en que les pimes estan eixisnt malparades respecte a les grans empreses i les multinacionals i ha rebutjat les polítiques «d’austeritat» enllestides a Espanya per combatre la crisi econòmica.