L’abans i el després de l’Hospital d’Alzira / Opinió: Vicent Ginestar

0
1392

Hospital de la Ribera, reversió, aigua i més….

En aquests dies, la Conselleria de Sanitat ha informat del balanç de la gestió sanitària directa des de l’abril del 2018, de les inversions en personal, tecnologia i infraestructures. Al mateix temps, veus contràries a la reversió insisteixen en veure una situació catastrofista causada, segons ells, per la mala gestió pública.

Els ciutadans i ciutadanes escolten aquest encreuament d’informacions contradictòries mentre no acaben de veure clar els advantatges de la reversió. No entraré en xifres d’inversions o de llistes d’espera, ja s’han publicat, però si en les evidències que durant anys l’empresa Ribera Salut s’ha dedicat a negar.

Per a comparar la diferència entre la gestió privada i l´actual, voldria començar parlant  de la botella d’aigua que des de fa uns mesos forma part de la dieta dels pacients ingres­sats a l’hospital, triar l’exemple de l’aigua és per lo significatiu que és que una cosa tan essencial per al organisme, i que forma part de les dietes i de molts tractaments, l’empresa Ribera Salut considera durant 18 anys que era un luxe superflu i prescindible.

Parlem ara de infraestructures, d’aquest hospital era menut per a la població que havia d’atendre, i es va quedar molt més xicotet quan la Conselleria va començar a derivar pa­cients d’altres departaments a aquest, lo que va provocar que l´hospital estiguera contínuament saturat, situació agreujada tots els estius amb el tancament d’una planta. Amb la reversió ja s’ha ampliat el número d´habitacions, de llits, de consultes, i estan previstes edificacions noves per a què aquest hospital dispose de l’espai necessari per a ser un veritable hospital comarcal i de referència.

En l’apartat tecnològic, cal recordar quan davant d’una denúncia de que estaven reta­llant en personal, serveis, de que tancaven plantes a l’estiu, l´empresa sempre contestava amb notes de premsa sobre les inversions que suposadament feien en tecnologia. Dic suposadament perquè la realitat que ha trobat la Conselleria quan ha entrat ha sigut una altra, ja que la majoria dels aparells de RX, ressonàncies, TACs, ecògrafs, etc. de l’hos­pital i dels centres de salut estaven obsolets, lo que ha obligat a la Conselleria a fer una gran inversió per canviar-los i dotar de nous equipaments. Ara sí que podem dir que dis­posarem al departament de la Ribera amb l’últim en tecnologia, mentrestant i per acabar amb les llistes d’espera s’ha hagut de recórrer a convenis amb centres privats, i a llogar camions equipats amb aparells de ressonància.

Però la falta d’inversions no afectava només a la tecnologia, també al manteniment dels edificis de l’hospital i dels centres de salut, només cal recordar les goteres produïdes per les pluges de fa uns mesos i que afectaren a varies parts de l´hospital, una cuina petita, la majoria dels llits hospitalaris estan vells i trencats, falta de cadires de rodes, i un llarg etc. de deficiències que ens donen la raó quan denunciàvem que l’empresa Ribera Salut prioritzava els beneficis a invertir en el departament de salut.

Quan parlen de l’augment de les llistes d’espera actuals, obliden el mal endèmic que patíem en aquest departament amb el tancament de les agendes i el «ja l’avisàrem», amb la finalitat d’emmascarar les llistes d’espera, prova d’aquesta mala pràctica són els mi­lers de peticions guardades en els calaixos pendents de citar que es va trobar la Conse­lleria a l’abril i que al donar-los curs estan retardant les peticions actuals.

S’han millorat les urgències a l’hospital, però també s’han reforçat els serveis d’ur­gències de primària, per a que els ciutadans i les ciutadanes tinguen la seguretat de que sempre trobaran personal mèdic i d’infermeria en els centres de salut, sense necessitat de tindre que acudir a l’hospital.

Respecte al problema de l’aparcament, cal tindre clar que no l’ha provocat la reversió, és un caos des del principi de la construcció de l’hospital, acusar els actuals gestors, és oblidar que durant anys  la policia local havia de pujar a les hores punta per intentar agi­litzar el trànsit, o del perill que corrien els que havien de aparcar al polígon i tenien que creuar la carretera de Corbera arriscant la vida, situació que és va millorar fa uns anys quan, a instàncies de Compromís, es va fer el pas de vianants que hi ha actualment. La Conselleria ja ha informat de les alternatives previstes per solucionar aquest i altres pro­blemes.

I un exemple de què quan hi ha voluntat política és troben solucions, és que aquest dijous la Diputació ha cedit terrenys a l’ajuntament d’Alzira per augmentar l’aparcament. Algú ens pot explicar com aquesta mesura no s´ha fet durant els anys que va gestionar Ribera-Salut i governant el PP en majoria al Consell, la Diputació i en qua­si tots els ajuntaments de la Ribera?

I malgrat l’esforç realitzat en personal i mitjans sembla que les millores no es visua­litzen, i caldria preguntar-se, per què?.

Hi ha més treballadors i treballadores de totes les categories, els subrogats de l´em­presa Ribera-Salut més el personal nou contractat per Conselleria, i continuen en el seu lloc la majoria dels responsables que tenia la empresa, pel que el canvi tenia que haver segut expo­nencialment a millor. Però sembla que està costant de canviar un estil de treball basat en els beneficis de l’empresa i els grans incentius que rebien “alguns” treballadors, per la manera de gestionar el personal per part de Conselleria, on, en lloc de pagar hores i donar incentius, es creen llocs de treball, que, de fet, s’estan creant.

Des de CCOO, reconeixem l’esforç que està realitzant-se per part de Conselleria, i entenem que en 9 mesos no es pot donar solució a totes les deficiències que s’han patit durant 18 anys, però no per això deixarem de continuar exigint més inversions i personal al departament de Salut de la Ribera.

Temps al temps, què ens donarà la raó als que defensem la gestió pública. Mentre arriba, una reivindicació històrica del Consell de Salut del Departament és per fi una realitat. Ja tenim aigua a la dieta dels pacients.

Vicent Ginestar Moyano

Membre per CCOO al Consell de Salut del Departament de la Ribera