Un ninot de la falla de Sant Joan està fabricat amb un nou material ecològic

0
1658
El nou material combustible i ecològic s'anomena senill
El senill és una planta invasora que creix a la vorera dels rius

A partir del senill una planta invasora semblant a la canya

L’Associació Cultural Falla Sant Joan d’Alzira, comunica el repte que suposa per a nosaltres aquest any el nostre monument. IKREA, que així és com s’anomena el lema del nostre monument adult és més que un monument, doncs a part d’allò que amaga com a projecte; que prompte farem públic, volem donar a conéixer l’obtenció d’un gran fet en el món faller.

El nostre monument comptarà amb un ninot realitzat amb un nou material combustible i ecològic. El senill. Aquesta, és una planta invasiva de la família de les gramínies o poàcies semblant a la canya però més gràcil. És aquàtica i sovint creix formant grans colònies a les vores d’estanys o rius.

Aquest objectiu ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Carrícola. Un poble pioner en la introducció del conreu biològic com a iniciativa de desenvolupament sostenible. Després de parlar amb ells i fer una ruta adient, coneixent els seus avanços en aquesta matèria, vam conéixer diferents aplicacions del senill.  El senill és mal·leable i que té suficient consistència d’unificació i compactació.

Era una oportunitat única. Sempre havíem buscat trobar un material nou amb què fer falles que fora el menys nociu possible  per al medi. Ho havíem trobat.

Gràcies al nostre artista de Pego, Dani Bertó, qui tenia coneixements de treball a papereries, va considerar viable trobar alguna mena de compost que unificarà aquest vegetal una vegada triturat diverses vegades. El mateix Ajuntament de Carrícola, per mitjà de Lluis Blasco, ens va oferir subministrar-nos el material triturat.

Ara ja és una realitat, el pròxim 14 de febrer a l’exposició del ninot, en la Casa de la Cultura d’Alzira, podrem veure el resultat d’un treball únic. Un ninot fet amb un nou material,  d’origen vegetal i que mai s’ha emprat per a fer els nostres monuments.

El ninot de l’exposició serà del mateix caràcter que la resta que integren el nostre monument; però amb aquest material, totalment natural, modelat per fer taulers i tallar-los. A la peça de l’exposició es mostrarà, també, el senill com a planta; la seua versió triturada i alguns dels elements que fan possible la seua compactació.

A nosaltres com a Falla, sols ens queda estar orgullosos de poder demostrar que les falles no són solament festa, que assentem el nostre caràcter compromés amb el medi i que per fi hem donat llum a un objectiu que teníem: replantejar la forma de fer falles i els seus materials.