La Festa dels Arbres reforçarà el Xúquer a Alzira amb 450 plançons

0
675

La Festa dels Arbres d’Alzira reforçarà el Xúquer amb 450 plançons

 

Es plantaran espècies en perill d’extinció al riu Xúquer com les fràngules

 

L’Ajuntament d’Alzira celebrarà el proper diumenge 10 de febrer la Festa dels Arbres al riu Xúquer, una jornada que demana la participació de la ciutadania i que consistirà en una plantació de diverses espècies autòctones.

Educació mediambiental

El regidor de Medi Ambient, Agricultura i Consum, Pep Carreres, ha assenyalat al respecte: “Esta activitat complementa les accions d’eliminació de canya que s’han dut a terme des de la Regidoria. La intenció del conjunt del projecte és la de contribuir a la conservació i millora del Xúquer”. Des de l’Ajuntament d’Alzira, “volem reivindicar la integració del riu Xúquer a l’urbanisme i l’activitat d’Alzira, fent especial èmfasi en l’educació mediambiental», ha afegit Carreres.

 

Des de la Fundació Limne, entitat conservacionista que col·labora estretament amb l’Ajuntament d’Alzira, destaquen sobre el tema: “Entre el conjunt d’espècies que es plantaran a Alzira es troben les fràngules que, com que es troben en perill d’extinció, aportaran singularitat i protecció a este tram del Xúquer”.

 

Les persones que vullguen col·laborar amb la plantació poden acudir al punt de trobada, baix del pont de Ferro, a les 10 del matí. Durant les quatre hores que es preveu que dure l’activitat es podrà participar en la plantació de 100 exemplars de salzes, 100 llorers, 200 murtes i 50 magraners, entre altres, al llarg del tram comprés entre ambdós ponts. Al punt de trobada hi haurà personal de la Fundació Limne que facilitarà informació sobre l’activitat, així com les plantes i material necessari.

 

Col·laboració entre administracions.

Si bé les primeres fases d’este projecte d’eliminació i restauració del bosc de ribera es coordinaren entre l’Ajuntament i la Fundació Limne, durant els últims dos anys s’ha aconseguit sumar també els esforços de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que ha eliminat una hectàrea de canyar, cosa que ha ampliat substancialment la zona d’actuació, i del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) que ha col·laborat en tasques de manteniment, adequació de la zona de plantació i producció de material vegetal. Durant esta mateixa setmana s’han estat realitzant actuacions de plantació i de preparació del terreny amb personal de les brigades de Conselleria, personal municipal del programa T’Avalem, de la pròpia Regidoria de Medi Ambient i de la Fundació Limne.

 

S’estudia sol·licitar la consideració de microreserva.

La Regidoria de Medi Ambient i la Fundació Limne estudien actualment sol·licitar a la Conselleria la declaració d’este espai com a microreserva de flora, una figura de protecció que permetria preservar l’inventari vegetal i afavorir la conservació de les espècies botàniques amenaçades que alberga actualment este tram del Xúquer, com la fràngula. Carreres assenyala que “a Alzira hem construït un engranatge entre administracions, entitats conservacionistes i ciutadania que ha permés transformar, en pocs anys, un espai completament degradat en una zona d’alt valor ecològic”.