Un llibre mostra la referència de Carcaixent en la recuperació dels forns de calç

0
688
Forn de calç de Carcaixent

‘Pedra i calç’, el llibre sobre la tradició del treball de la pedra es presenta a Carcaixent

 

El terme de Carcaixent és  referent en la presència de Forns de Calç

 

Hui es presenta a la Biblioteca de Carcaixent el llibre Pedra i calç. Una història sobre els artesans de la pedra, editat per Caixa Ontinyent amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llutxent i el de Fontanars dels Alforins

L’acte, que començarà a les 19:00 hores, està organitzat per l’Ajuntament de Carcaixent, pel Col·lectiu “Pedra i Calç” i l’Associació per la Recuperació del Patrimoni Etnològic de les Muntanyes de Carcaixent.

El volum recull prop de trenta textos de diferents autors i nombroses fotografies i dibuixos que il·lustren les aportacions literàries d’autors amb sensibilitat etnològica de la Vall d’Albaida i de la Safor, en col·laboració amb margeners en actiu i jubilats, calciners i més treballadors de la pedra. Coordinat per l’Ajuntament de Llutxent i el col·lectiu Pedra i Calç, el projecte en què s’inclou està publicació es proposa retre un homenatge a la gent anònima que al llarg de la història han treballat la pedra i s’han dedicat a l’activitat de la calç.

Carcaixent, referent en la recuperació dels Forns de Calç

L’Associació per la Recuperació del Patrimoni Etnològic de les Muntanyes de Carcaixent va nàixer amb l’objectiu de amb l´objectiu de recuperar el patrimoni cultural que representen els forns de calç.  Gràcies al seu treball s´han fet visibles molts forns de calç que es desconeixien fins el moment, havent-hi censats actualment vora de 116, fet que converteix a Carcaixent en una de les poblacions de tot l’Estat on més infraestructures d’este tipus queden en peu.

Carles Albert, regidor delegat de la recuperació d’infraestructures de béns naturals, ha volgut destacar la tasca que s’està realitzant per part de l’Associació per la Recuperació del Patrimoni Etnològic de les Muntanyes de Carcaixent, “entre altres coses, al nostre poble, s´està treballant en la recerca de tots els forns de calç que encara pugen existir al terme, s´estan elaborant unes fitxes on es recullen diverses fotos, les mides i la localització dels forns, es treballa en tindre les eines que empraven o recopilar les fotografies que hi han a l´arxiu municipal com a arxius privats», ha explicat. Esta feina, ha afegit el regidor, es completa amb la restauració d´un forn de calç que existeix a la Font de la Parra, per tal de divulgar «un dels elements més destacats del patrimoni cultural i medi ambiental del nostre poble».

 

Recentment el Consell de la Generalitat va declarar els Forns de calç com a bens immobles de rellevància local (BIRL) que, juntament a la declaració per part de l´UNESCO de la calç com a patrimoni immaterial de la humanitat, en paraules de Carles Albert, «ajuden a donar rellevància als Forns de Calç i a treballar per la seua conservació i recuperació, el que ens hauria de servir per a crear un autèntic llegat cultural i medi ambiental per a les futures generacions del nostre poble i que a més a més, podria ser un bon reclam turístic per a la nostra població».