Els modern sistema de seguretat de Solimar-Alzira evita una tragèdia

0
2099
Un operador este matí en el passadís de l'habitació sinistrada
Elena Muñoz la primera enfermera en arribar a l’habitació sinistrada
El delegat de Solimar Eugenio Pérez amb la directora del centre residencial

El foc activa l’alarma que sona en els mòbils de les enfermeres

La dona més afectada amb pronòstic reservat es recupera a La Fe

Elena Muñoz i dos companyeres contribuiren inicialment a apagar el foc

La Policia Científica investiga les causes de l’incendi en Solimar

Eren les 3 de la matinada quan el telèfon del’infermera Elena Muñoz i d’altres dos companyes seues les avisa d’un incendi en l’habitació nº 224 de la segona planta, al disparar-se el seu detector de fums; allí es troben un panorama quasi dantesc amb flames i molt de fum, crida al 112 i ràpidament agafen mànegues i extintors i controlen un poc el foc. Dins es troben dos dones residents, una d’elles veïna d’Alzira de 67 anys que ha estat la més afectada.

Ràpidament arriben efectius de la Policia Local i Nacional que procedixen al seu rescat; la jubilada alzirenya «ha eixit  conscient i orientada, però queixant-se de que té dolor», advertix l’empleada. Apareixen també els bombers que sofoquen en poc de temps l’incendi. La doctora del SAMU considera que ha de ser atesa en la Unitat de Cremats de la Fe, mentre la seua companya i els agents pateixen només intoxicació per inhal.lació de fum.

L’habitació sinistrada es troba en un passadís de la segona planta que compta amb un total de 9 habitacions.El sistema de seguretat «domotitzat» segons el delegat de Solimar Eugenio Pérez, permet tancar les portes d’entrada i eixida del passadís per a què no passe el foc a la resta de la planta, al temps que les portes de les habitacions queden obertes per facilitar l’accés del personal.

 

La causa del foc està per determinar, però sembla que el matalàs no ha estat l’origen de l’incendi en ser «ignífug» segons Pérez, sembla que ha pogutser «un curtcircuit en el concentrador d’oxigen» que utilitza la dona afectada. Elena, considera, davant els mitjans de comunicació, que els simulacres realitzats per incendi «ajuden», però que «no és el mateix», i confirma que és la primera vegada que es troba davant un cas reial com l’ocorregut esta matinada. Poc després de les 8 del matí acabava el seu torn i eixia per la porta de Solimar, sens dubte, més que satisfeta per haver contribuït a salvar les vides de dos residents.

Un esglai

«Tot ha quedat en un esglai» comentaven Pérez i la directora del centre, al temps que arribaven familiars dels ancians alertats pel que havien llegit, a primera hora del matí, en algun mitjà de comunicació com Riberaexpress. I és que la direcció del centre sols havia avisat a les famílies dels que havien sigut evacuats, tan sols 15 dels 118 residents amb que compta Solimar-Alzira. Dos joves preguntaven, un tant sofocades, pel seu pare, encara que eren tranquilitzades d’immediat perquè no havia patit cap evacuació. Una dona resident, que esperava l’autobús ens confirmava que apenes sabia el que havia passat, en estar en una planta diferent a la sinistrada.

Bones notícies

Les 8 habitacions del mateix passadís que la incendiada, estaran en condicions de recuperar els seus residents en «un parell de dies», segons Pérez i és que un bon grup de treballadors de manteniment s’afanyava per eliminar les emprentes deixades pel fum. Ara bé reconeixia que l’habitació nº 224 «tardarà» un poc més en recuperar les seues residents.

La majoria dels residents, que per precaució van ser traslladats als hospitals de la Ribera, Gandia i Xàtiva aquesta matinada per a ser atesos, s’han incorporat ja al centre amb total normalitat

Des de La Fe arribaven «bones notícies» de la resident més afectada. Sembla que les cremades són prou més lleus del que pareixia en principi, encara que des de la Fe anuncien que són de caràcter reservat. Mentre la seua companya d’habitació es troba amb observació en l’hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva.

El centre residencial ha funcionat amb plena normalitat des de primera hora del matí «sense que la resta dels usuaris haja vist alterada la seua rutina per l’imprevist», segons la direcció del centre. A més, personal d’altres residències del grup va ser derivat al d’Alzira per a reforçar l’atenció dels seus residents.

Els usuaris del corredor afectat han sigut reubicats en altres habitacions, encara que, «en unes dies podran tornar a les originals» una vegada finalitzades les tasques de recondicionament.

L’alcalde d’Alzira Diego Gómez, que ha visitat la residència, al voltant de les 8 del matí, resaltava «la intervenció ràpida de les infermeres, dels agens de la Policia Local i Nacional i dels bombers». Gómez advertis que «el modern sistema de seguretat de Solimar junt a la ràpida actuació han evitat una tragèdia».

La direcció de Solimar-Alzira «ha agraït» la ràpida i eficaç actuació de bombers, serveis sanitaris, Policia Local, Nacional i del personal de la residència que va saber com actuar en tot moment.

Professionalitat i heroicitat

Per la seua banda, la Regidora de Seguretat Sara Garés ha destacat que “els agents han actuat amb gran professionalitat i heroïcitat posant en perill la seua integritat física en el rescat i evacuació de persones ancianes, impedides de mobilitat molt reduïda». «Vull agraïr l’extraordinària tasca i manifestar la satisfacció per la seua recuperació”, ha afegit Garés.

Efectius participants

S’han mobilitzat tots els mitjans disponibles per a atendre aquesta urgència.

  • Policia Local d’Alzira
  • Policia Nacional
  • Bombers del parc d’Alzira
  • Bombers del parc de Cullera
  • Bombers del parc de Xàtiva
  • Cap de Bombers Sector de Catarroja
  • Dos unitats mèdiques SAMU
  • Dos unitats mèdiques BRAVO
  • Cinc unitats sanitàries BRAVO
  • Una Dotació de Policia Autonòmica

De moment es desconeix el motiu pel que s’ha produït este foc que la Policia Científica investiga des d’este mateix matí.

Riberaexpress