El sector citrícola cap a un enfonsament general / Opinió: Josep A. Carrascosa

0
722

La Taronja mai millor dit per terra i es què plou sobre banyat. Jo hem pregunte, algú lí ha fet saber als sabiondos negociadors del conveni per a l’importació de clementines i altres varietats de Sudáfrica a L’Unió Europea que ja està bé de pendre-mos el pel als Valencians?  Doncs aleshores sembla que no, i per lo tant una vegada més la taronja i el sector citricola va de mal en pitjor. Però, cal situar aquesta cojuntura correctament, perquè,  objectivament son a més a més els treballadors (Collidors ) » sense signar el conveni laboral del sector  » i què la majoria són, a la vegada, xicotets productors el col.lectiu més perjudicat per la caiguda de preu de la Taronja al camp, i per la competència deslleial que introduix al mercat el tractat amb Sud-àfrica.. el sector està en crisi aci a la Ribera, mentre les grans superficies a tot arreu d’Europa treballen el preu de la Taronja amb percentatjes què augmenten el preu d’ orige per damunt del 500% i del 600% .

Tanmateix cal dir les coses com són. La Taronja de Sudáfrica arriba també primer als magatzens d’aci abans que al mercat de Centre Europa. Aquest tractat fou acordat en el 2016 fins al 2026, i amb una penalització del 11,5% en concepte d’arancels, què anirà desapareguent, poc a poc, fins al 0 arancelari.
Una vegada més la Taronja ha estat moneda de canvi per afavorir a les grans superficies Europees de la distribució. Perillen milions de jornals i de cotitzacions a la Seguredat Social, si no fem valer el patrimoni socioeconòmic Cultural i Mediambiental que aporta la Citricultura al camp Valencià ho lamentarem, i cada any que passa vorem com el sector anirà cap a un enfonssament general.
Sens dubte, estem davant d’una crisi què esdevindrà en una crisi social i econòmica si no fem res.
Josep A. Carrascosa Torregrosa.
Sec. General, CC.OO. La Ribera, La Safor.