L’Alcúdia engalanada per a rebre als Reis Mags d’Orient

0
904
  • La tradicional Cercavila dels Reis Mags se celebrarà el pròxim dissabte, 5 de gener. Al llarg de la setmana, tindràn lloc altres esdeveniments amb motiu de la festa nadalenca com el Concert «Some Carols». 

La pròxima setmana els veïns i les veïnes de l’Alcúdia eixiran als carrers per celebrar l’arribada dels Reis Mags d’Orient. Com marca la tradició, serà el pròxim 5 de gener – dissabte – quan Ses Majestats apleguen al municipi, donant pas a la tradicional Cercavila que recorrerà els carrers del nucli històric del poble. Així doncs, la recepció dels Reis tindrà lloc a les 17.45 hores de la vesprada a la plaça de l’Ajuntament, lloc on l’Alcalde de l’Alcúdia i els regidors de la corporació municipal faran entrega de les claus als Reis que obrin els panys de totes les cases del municipi.

D’aquesta manera, s’iniciarà una cercavila la qual, com tots els anys, ve carregada d’un munt d’elements tradicionals i on participaran diversos grups dividits en quatre parts: el Betlem, l’Univers infantil dels somnis, la màgia i el foc i el “boato reial”.

A la primera part, el Betlem, participaran el grup de música tradicional «Va de Cant» (que anunciarà l’arribada dels Reis), «el Penó de la Casa dels Montagut, senyors de l’Alcúdia», el «Misteri de la Burreta», els carros de pastorets i pastoretes, els personatges medievals (a càrrec de l’associació «La Xerinola»), el «ball de pastorets», l’Escoleta i Grup de Dansa de l’Alcúdia, el «Bolero Grup de Danses» (amb la dansa dels «Pastorets» de Vilamarxant) i les figures del Betlem (a càrrec de «El ball de Sant Vito»).

Amb la segona part, “L’univers infantil dels somnis”, la cercavila s’omplirà dels «espantacriatures valencians» com el «Butoni» o «l’Home dels Nassos», que desfilaran acompanyats per les dolçaines i els tabals del grup “Rascanya”, el perol de la bruixa roïna i els Carboners Reials. A la tercera part, “La màgia i el foc”, el grup de música tradicional “Ensemble Montcabrer” interpretarà “La Mo i Xama” (peça contemporània d’estil àrab de Vicent Sanz), a més, es podran presenciar les “sahumadores” i els “mags del foc”, les meigues amb tambors xamànics i altres personatges com el druida del bosc o el mag de la bola.

Per últim, amb la quarta part, el Ballet de Gabriel Amador d’Alcoi “Els Àngels de Betlem” (amb l’acompanyament de la Colla de Tabal i dolçaina “Rebuig” d’Alcoi), els patges emplomats i els Falconers Reials donaran pas a Ses Majestats els Reis d’Orient, els quals seguits per la Colla la Rosca i els músics de l’Escola de tabal i dolçaina de l’Alcúdia tancaran el seguici. Tots els grups faran la desfilada fins a les runes de l’antic convent de Santa Bàrbara a la plaça Tirant lo Blanc, on estarà el pessebre i davant del qual cada comparsa executarà un ball. En finalitzar, tots aquells que ho desitgen podran fer-se fotografies amb els Reis Mags.

  • Uns dies dedicats als Reis Mags d’Orient.

Al llarg de la setmana es duran a terme altres activitats amb motiu de la festa nadalenca: així doncs, el dimecres 2 de gener es realitzarà la penjada de banderoles per preparar els carrers i les places que seran recorreguts per la Cercavila. Dos dies després, el divendres 4 de gener, se celebrarà a l’Església parroquial el Concert “Some Carols” a càrrec de l’Orfeó Musikus, altre dels actes programats a la setmana de Reis i el qual comptarà amb la participació dels cors de veus blanques de la Fundació de la Ribera Flor de Malva i Blanc de Penya de Banyeres de Mariola.