Les capitulacions de l’Alzira musulmana davant Jaume I duraren 8 mesos

0
1368
Les capitulacions dels àrabs alzirenys s'allargaren des d'abril al 30 de desembre de 1242

La “vespra del benaventurat sant Silvestre”, tal i com assenyala l’Aureum Opus Privilegiorum Regni Valentie, còdex de finals del segle XIV, en realitat el Llibre de Privilegis de la vila d’Alzira que es conserva al nostre ric Arxiu Municipal, de l’any 1242, la musulmana Al-yazirat s’entregava a Jaume I el Conqueridor.

És a dir el pròxim diumenge 30 de desembre farà 776 anys que Alzira s’incorporà al cristianisme, després de ser musulmana durant varios segles.

Jaume I arribà en abril a Alzira

L’acció de la conquista de les nostres terres s’inicià, segons l’arxiver i cronista oficial d’Alzira Aurelià Lairón, en la primavera de 1242, coincidint amb la fugida del senyor musulmà d’Alzira a Múrcia. López Elum assenyalava: “El rey llegó hacia abril de 1242 y, a partir de entonces se iniciaron los contactos con las gentes de aquella villa para acordar las capitulaciones. Se ultimaron a finales de diciembre cuando, tras señalar distintas fechas, se fijó su entrega el 30 de diciembre de 1242 o finales, según otros autores, de 1243”.

Jaume I s’obligà a respectar les propietats dels musulmans, els seus usos, lleis i religió; els musulmans per la seua banda a ser fidels i lleials amb el seu nou senyor, afegix Lairón.

La celebració del 776 aniversari començarà a les 18 hores amb la baixada de la Senyera des del balcó de l’Ajuntament. Tot seguit l’acte cívic recorrerà el següent itinerari; carrer Sant Roc, plaça de la Constitució, Major Sta. Caterina, Faustí Blasco, Calderón de la Barca (casalicis), Avda Sants Patrons, Plaça del Regne, Plaça del Mercat (muralles), on actuarà la Banda Jove de la SMA d’Alzira.

Insígnies d’Or

En acabar l’homenatge es tornarà, per l’avda. Luis Suñer i plaça del Sufragi, a l’Ajuntament on es celebrarà a les 19:30 h el ple institucional del lliurament de les insígnies d’Or de la ciutat, que enguany s’ha concedit a José Manuel Rubio i Miguel Àngel Martinez, a Salvador Ausina, Cortés Zapatos, a la Creu Roja d’Alzira i a Vicente Martinez.