Xavier Gonzalez-Costa guanya el Premi de Teatre Xaro Vidal de Carcaixent

0
667
Xavier González-Costa

L’Ajuntament de Carcaixent i Bromera han recuperat
el certamen després d’un parèntesi de cinc anys


Una caca de pessebre, de Xavier González-Costa, és l’obra guanyadora delPremi de Teatre Infantil Xaro Vidal 2018, dotat amb 3.000 € i convocat per l’Ajuntament de Carcaixent amb la col·laboració d’Edicions Bromera, que publicarà el relat guanyador en la col·lecció «Micalet Teatre». El consistori recupera així aquest certamen que no es convocava des de l’any 2012, quan Paco Romeu va aconseguir el guardó amb l’obra L’extraordinària història del fantasma de Quim Quinqué.

Una caca de pessebre està protagonitzada per una xiqueta insolent i descarada que decideix muntar el pessebre perquè s’acosta Nadal però que, en obrir la caixa on el guarda, troba una sorpresa ben desagradable. Es tracta d’un misteri que hauran de resoldre les mateixes figuretes, amb l’ajuda de tot el públic i d’algun personatge inesperat que pot fer trontollar tots els principis dels lectors o espectadors.

L’obra, amb un toc irreverent però alhora innocent, està formada per una trama de malentesos divertits i diàlegs hilarants, pensada i posada en escena perquè els més menuts s’ho passen d’allò més bé, però també perquè els més grans no deixen de riure. En definitiva, es tracta d’una obra de teatre familiar.

D’altra banda, González-Costa ha explicat que està molt feliç pel reconeixement que suposa el premi, ja que espera que aquest «puga servir de trampolí per al que és l’aspiració de qualsevol autor de teatre, que és veure l’obra posada en escena».

Per la seua part, la regidora de Cultura, Desirée Palma, ha recordat que la recuperació d’aquest premi era un dels punts que portava l’actual equip de govern en el seu programa electoral: «Vam veure com la convocatòria del premi va desaparéixer de forma inexplicable, per això teníem clar que volíem recuperar-lo quan tinguérem l’oportunitat». La regidora també ha remarcat que el premi, junt amb el Certamen de Teatre Amateur Ciutat de Carcaixent, és una manera de demostrar l’estima que Carcaixent té pel teatre i tot el que representa, «la qual cosa a mi, com a regidora de Cultura, em produeix una gran satisfacció».

Xavier González-Costa (Berga,1967) és un escriptor que ha cultivat tant la poesia com el teatre i la literatura infantil. Tot i formar-se acadèmicament en ciències econòmiques, ha trobat la seua realització en les lletres i l’escena. La seua trajectòria literària ha estat reconeguda amb guardons com el Premi de Poesia M. Josep Benet i Caparà, el Premi de les Garrofes de Berga, el Certamen de Textos Teatrals Vila de Gràcia o el Premi Bambolina Teatre de Torredembarra. A més a més, ha escrit i representat desenes d’obres teatrals tant per a infants com per a adults.

El lliurament del guardó tindrà lloc el divendres 28 de desembre al Teatre Don Enrique de Carcaixent, amb un acte que comptarà amb l’actuació de l’humorista valencià Eugeni Alemany.