Costes instal.la palissades per protegir les dunes del Dosser de Cullera

0
900
L'Ajuntament de Cullera té previst ampliar les instal.lades per Costes

Cullera ja disposa de tanques per a protegir les dunes

 

Costes instal·la palissades a la platja del Dosser per a minimitzar l’impacte sobre estos ecosistemes / L’ajuntament les ampliara a altres arenals

 

Cullera ja compta amb palissades per a protegir els seus cordons dunars. Es tracta d’una reivindicació municipal que finalment ha atés la Direcció General de Costes.

 

La mesura ha començat a implementar-se en tota la platja del Dosser, un dels arenals naturals que componen els més de 15 quilòmetres de costa amb els quals compta el municipi.

 

Les palissades són tanques de fusta proveïdes de cordes que s’instal·len entre les dunes i la platja per a limitar l’accés, de manera que es preserven estos ecosistemes d’alt valor ecològic la importància dels quals és vital per a mantindre la línia de costa, ja que actuen com a protecció natural davant l’efecte d’erosió del mar.

 

Fins ara, Cullera no comptava amb eixos sistemes malgrat que els havia reclamats amb insistència en entendre que complementen les mesures de protecció de les dunes.

 

Un altre dels motius de la seua instal·lació és mantindre fora de perill la zona d’implantació del corriol camanegre, ocell que té el seu hàbitat natural en les dunes, espai que empra  per a nidificar.

 

El corriol camanegre, (charadrius alexandrinus) és un habitant característic de platges, arenals costaners, saladars i llacunes. Ha patit intensament l’acusat procés de transformació esdevingut a les nostres platges i aiguamolls, la qual cosa ha provocat la seua progressiva disminució.

 

Encara que els ocells espanyols es mostren més aviat sedentaris o, com a màxim, dispersos, durant l’hivern les costes i llacunes del nostre país reben un considerable nombre d’exemplars procedents d’altres latituds d’Europa.

 

D’altra banda, encara que no existix una prohibició expressa de trepitjar les dunes, assenyalen des de la regidoria de Medi Ambient, és recomanable que no es faça posat que l’impacte humà pot causar alteracions en el seu equilibri natural.

 

Ampliació

 

L’Ajuntament de Cullera ampliarà amb mitjans propis el sistema de palissades perquè, gradualment i en coordinació amb Costes, s’amplie a la resta d’arenals naturals de la localitat.

 

Les gestions per a la instal·lació s’han efectuat de forma conjunta per les regidories de Platges i Medi Ambient, dirigides per Salva Tortajada i Hugo Font, respectivament.