AAPSD d’Algemesí visita de nou els campaments del Sahara Occidental

0
541

Els cooperants de lONG valenciana AAPSD (AssociaciódAjuda a  Persones Saharauís amb Discapacitat) han visitat de nou els campaments de refugiats del Sahara Occidental. Lequip de treball enviat aquesta vegada lAAPSD ha estat  format per un fisioterapeuta i dos cooperants al càrrec de la intendència del viatge, que eixiren el passat divendres 14 de desembre des de laeroport de Barcelona.

Aquest nou viatge de lAASPD (el novédes de que començaren amb el projecte de cooperacióa loctubre del 2012) ha sigut molt important, no sols per la feina que es duràa terme en el campaments, amb les famílies i els xiquets discapacitats. En aquest nou viatge lAAPSD sha produït la primera reunió  de coordinacióamb lequip de treball permanent format per personal saharauíque lAAPSD va posar en marxa en el passat viatge dabril. Aquest equip, format per treballadores socials saharauís, téla tasca de continuar al llarg de lany amb latencióde les famílies amb xiquets amb discapacitat profunda. Aquest equip de treball estàcoordinat in situpel Ministeri dAfers Socials del Frente Polisario.

A més, en aquest viatge lAAPSD sha signat el conveni de col·laboracióper a la construcciódel nou edifici de la Direccióde Cooperaciódel Frente Polisario. Aquest edifici estaràdedicat a latencióals cooperants en els campaments de refugiats del Sahara Occidental, i es construiràen part amb els fons que lAAPSD va recaudar el passat mes de setembre en el Festival Solidari Mariola Rock.

El viatge denguany tambéha sigut molt útil per comprovar levoluciópositiva dels xiquets dels diferents campaments que ja porten 6 anys rebent el tractament dissenyat per lequip mèdic de lAAPSD. El tractament tédues vessants: la cadira ortopèdica destructuraciócorporal, que prevépossibles malformacions corporals, i les rutines fisioterapèutiques, que palien discapacitats psicomotrius.

Els cooperants han tornat el 17 de desembre. Una vegada arribats a casa, els membres de lAAPSD analitzaran la situacióen la qual es troba el projecte, i començaranla preparaciódel proper viatge, planificat per al maig del 2019, amb energies renovades per l’èxit del projecte. 

Quéés lONG AAPSD

LONG AAPSD(AssociaciódAjuda a Persones Saharauís amb Discapacitat) és una associacióque tracta dajudar a persones, majoritàriament xiquets i xiquetes, amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats  del Tindouf. Aquesta associacióes va crear a lany 2012, i estàformada majoritàriament per persones dAlgemesí, encara que tambéhi ha membres de València i daltres pobles de La Ribera.

LAAPSD actua directament en els campaments de refugiats a través dun programa de lliurament periòdic de material destinat a millorar latenciódomiciliària (medicines, alimentació, bolquers, etc). Tanmateix, la principal actuacióés el programa de tallers de formaciódirigits a personal sanitari i a familiars, impartits pels fisioterapeutes de lassociació.A més, aquest programa es complementa en la construccióde cadires adaptades a les persones amb discapacitat, segons un prototip creat pels membres de lAAPSD. Es tracta de, mitjançant aquestes cadires, millorar substancialment el dia a dia daquestes persones i paliar les malformacions associades a les seues enfermetats. En les visites als campaments sensenya als fusters locals a construir-les amb material que tenen al seu abast en els campaments, i a les famílies, com utilitzar-les.

La trajectòria de lassociacióen aquesta tasca solidària començàa loctubre de 2012, quan es realitzàuna primera visita als campaments de refugiats del Sahara Occidental, i ha continuat amb visites anuals als campaments, els anys 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018 per atendre a les més de 100 famílies que estan incloses en el programa dajuda.

LAAPSD es financia mitjançant lapadrinament dels xiquets (8,3 al mes) i tots els recursos que s’aconsegueixen sinverteixen en els projectes dajuda.

 

http://www.ajudasaharauisdiscapacitats.org

@aapsd1 Ajuda Saharauis Discapacitats Aapsd