La Junta Local Fallera ret homenatge a totes les Falleres Majors en el seu 75 aniversari

0
2071
Les 76 falleres majors homenatjades per la JLF en la Casa Consistorial

 

 

f

La Junta Local Fallera d’Alzira ha reunit al Gran Teatre a 76 falleres majors, entre majors i infantils, per commemorar els seus tres quarts de segle per a rebre l’homenatge de totes les falles alzirenyes.

La JLF va nàixer el 29 de gener de 1944 en el que era, aleshores, el Bar Alzira ubicat a la Plaça Major. Antonio Martinez Benedito va ser el primer president d’una junta de la que també formava part l’industrial alzireny, ja desaparegut, Luis Suñer. Mª Virtudes Piera, filla de l’aleshores,, alcalde Lisardo Piera, fou la primera fallera major.

La primera presentació falles data del 8 de març de 1944, any en el que s’estrenava la Festa del Padoble el dia de Sant Josep. La falla Camí Nou va ser la primera en obtindre el primer premi. També es feia la primera exposició del Ninot a l’antic Café Colon.

En 1978 es feia la primera ofrena i cal recordar que les inclemències meteorològiques deixaren sense falles els anys 1957 (gelada), 1983 (pantanada) i 1988 (riuada).

La primera fallera democràtica d’Alzira era Maria José Ahulló en 1985.

En el 2005 les falles d’Alzira foren declarades pel govern central, Festa d’Interés Turístic Nacional. En el 2013 es commemorava el 125 aniversari i en el 2016 s’aconseguia el reconeiximent internacional més important com és el de Patrimoni Immaterial Cultural de la Humanitat.

Aurelià Lairón, cronista oficial de la ciutat, ha sigut l’encarregat de resaltar alguns dels esdeveniments més destacats d’estos tres quarts de segle de vida de la JLF.

Antoni Lluís Furió, ha recordat a molts dels fallers que han contribuït a fer gran la festa i que ja no estan amb nosaltres.

Per la seua part Maria José Boluda, recordava a les falleres majors de la ciutat que ens han deixat, així com a totes les dones que han desenvolupat algun càrrec en JLF.

Diego Gómez, alcalde d’Alzira, ha imposat l’insígnia del 75 aniversari a tres dels quatre presidents nats de la JLF, els ex alcaldes Francesc Blasco i Pedro Grande, i l’ex alcaldessa Elena Bastidas.

Dels 26 presidents que ha tingut la Junta Local Fallera al llarg d’estos 75 anys han estat presents un total de 7, mentre que s’ha comptat amb la presència de 76 falleres majors, entre grans i infantils.

La banda Ibn Jafadja, de la Societat Musical d’Alzira, ha posat música en directe a este emotiu acte.

Per part institucional han assistit a l’acte l’alcalde, Diego Gómez; Isabel Aguilar, vicealcaldessa i regidora de Festes, que ha atorgat a la JLF una placa en nom de l’Ajuntament per tal de recordar l’aniversari; així com diversos membres de l’equip de govern i dela resta de la corporació.

Abans de l’acte celebrat al Gran Teatre la primera autoritat local i una bona part de la corporación han rebuta les falleres majors a la Casa Consistorial.