Carcaixent obrirà en març el CRIS i el Centre de Dia segons Mónica Oltra

0
850
Mónica Oltra hui amb l'alcalde Paco Salom
Oltra durant la reunió amb l’equip de Serveis Socials
L’alcalde i la consellera d’Igualtat en l’ajuntament de Carcaixent

Comptaran amb 70 i 20 places, respectivament, tots dos amb règim d’atenció ambulatoria a persones amb trastorn mental

La Vicepresidenta s’ha reunit amb la corporació de Carcaixent i l’equip de Serveis Socials

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat «la inauguraciò per al pròxim any» del Centre de Rehabilitació i Inclusió Social (CRIS) i centre de dia per a persones amb trastorn mental greu de Carcaixent, durant la seua visita a l’ajuntament de la localitat, on ha mantingut una reunió amb la corporació municipal així com amb els integrants de l’equip de serveis socials.

Es tracta, ha explicat la vicepresidenta, del primer centre que obri les seues portes dins del Pla conjunt de col·laboració entre la Generalitat, la Diputació de València i els ajuntaments per a dotar de recursos les poblacions amb menys oferta d’infraestructures destinades als col·lectius més vulnerables.

Oltra ha assenyalat que aquest centre «és un exemple clar» de la importància de la col·laboració entres institucions «perquè és fonamental per al benestar de les persones i per a posar en el centre les seues necessitats i la seua atenció».

El CRIS i el Centre de Dia per a persones amb trastorn mental comptaran amb 70 i 20 places, respectivament, tots dos amb règim d’atenció ambulatoria. Per al seu finançament, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques destinarà 469.126 euros.

Per a la vicepresidenta, aquest tipus de recursos són necessaris per a les persones que pateixen alguna malaltia mental «perquè treballen amb polítiques d’inclusió i no de segregació, i contribueixen al fet que puguen portar una vida normalitzada amb itineraris laborals i intervenció comunitària».

Serveis Socials

Després de la trobada que ha mantingut amb les treballadores i treballadors de l’equip base de serveis socials de l’Ajuntament de Carcaixent, la vicepresidenta ha reiterat la importància de la labor que realitzen aquests professionals com a «sanitaris socials», perquè són ells els qui duen a terme «les decisions i les polítiques socials de les administracions i les acosten a les persones».

La vicepresidenta ha posat l’accent en l’aposta del Consell de «prestigiar els serveis socials com la quarta pota de l’Estat de Benestar», de manera que siga possible transformar el sistema «burocràtic i *asistencialista» d’anteriors legislatures, en un model «coherent, sòlid i efectiu al servei de les persones». 
Amb aquest objectiu, des de 2015 s’ha realitzat un increment progressiu de finançament municipal «per a constituir una xarxa de major proximitat als ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana, garantint l’accés a prestacions bàsiques a les quals tenen dret i que són garantia de la necessària cohesió social» ha assenyalat la vicepresidenta.

Triplicat la partida

Així, en tres anys, la Conselleria ha triplicat la partida pressupostària per al finançament dels serveis socials municipals de la comarca de la Ribera Alta amb un total de 2,9 milions d’euros destinats enguany, enfront dels 887.669 euros de 2015. Aquestes xifres han permès la contractació de 79 professionals en els equips base dels serveis socials enfront dels 12 que formaven part en 2015, així com augmentar la dotació econòmica per a programes i prestacions.

En el cas de Carcaixent també aquest pressupost s’ha incrementat de manera important en passar dels 122.548 euros a l’inici de la legislatura als 411.820 euros destinats enguany, amb la contractació de 12 professionals en els equips base de l’Ajuntament enfront dels 2 que havien en 2015.

Oltra s’ha referit també als avanços en la gestió del sistema de la dependència en tota la Comunitat Valenciana gràcies a aquesta *municipalización i la creació d’una xarxa perquè els ajuntaments assumisquen la valoració i tramitació dels expedients. Dos anys després de l’inici d’aquest canvi en el procés de valoració, la bona gestió dels equips dels serveis socials municipals ha permès agilitar la tramitació dels expedients.

Aquest i altres canvis efectuats per la Conselleria en la gestió del sistema de la dependència han aconseguit augmentar el nombre de beneficiaris en tota la comarca de la Ribera Alta amb 3.983 persones ateses, 374 a Carcaixent.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha felicitat a l’equip dels serveis socials «per la gestió i agilitació d’aquests tràmits i la consegüent reducció en la llista de persones pendents d’atendre, un dels objectius del Consell del *Botànic quan va arribar a l’executiu i davant la mala gestió de l’anterior govern en l’atenció a la dependència».

Residència per a persones majors

La vicepresidenta també ha visitat a Carcaixent la residència per a persones majors dependents Verge d’Aigües Vives de titularitat municipal, que compta amb una subvenció d’1.810.120 euros d’Igualtat per al manteniment de 54 places.