AJUDA presenta a Alzira un documental sobre migrants

0
634

El proper dimarts 11 de desembre, a les 19,30 h. es realitzarà a la Casa de la Cultura d’Alzira la presentació de la pel·lícula «Samba, un nombre borrado», documental d’Intermedia Producciones, dirigida l’any 2017 pel cineasta espanyol Mariano Agudo.

La pel·lícula ha rebut diferents premis a nivell nacional i internacional com el premi al millor llargmetratge en el II Festival de Cinema i Drets Humans de Madrid, el primer premi de la secció «Diverso e Uguale» de l’Ariano International Film Festival de Irpinia (Itàlia) , o el primer premi al millor llargmetratge en la IV FICNOVA 2018.

El documental està basat en els fets ocorreguts a la platja del Tarajal en l’any 2014, on 14 persones migrants van morir ofegats al intentar passar la frontera entre el Marroc i Ceuta nadant, i la Guàrdia Civil va fer ús de material antiavalots. Mahmoud Traoré, ciutadà senegalès establert a Espanya des de l’any 2005 quan va saltar la tanca de Melilla, és el protagonista de la pel·lícula. Mahmoud descobreix que un dels desapareguts en el conflicte és d’un poble senegalès proper al seu, i farà el camí invers al que va realitzar en la seva aventura migratòria per posar-li cara a Samba, aquesta persona desapareguda. En el seu viatge, es posa en relleu problemàtiques relacionades amb les migracions com els estils de vida de les persones migrants que ja porten un temps com il·legals en poblacions d’Almeria i no tenen drets o el problema de la pesca industrial al Senegal. El tema és de màxima actualitat perquè l’Audiència Provincial de Cadis va ordenar reobrir la causa del Tarajal per segona vegada el passat 31 d’agost.

La presentació del documental, està organitzat per les diverses entitats socials que formen la Taula per la Convivència d’Alzira: Creu Roja Espanyola, Grup Debat per la Igualtat, Pangea – Mancomunitat de la Ribera Alta, Associació de Dones Juristes, El Norte Perdido, Amnistia Internacional i Fundación Cepaim. I comptarem amb la participació de Thimbo Samb  (jove senegalés afincat a Valencia i protagonista del curt «Barcelone ba barsakh»), Rubén Romero, advocat especialista en Migracions i processos d’acolliment i Patri Aranda del Club Cinema Alzira.