La Tamborada d’Alzira també és Patrimoni de la Humanitat

0
1156
Alzira l'any que va reunir a totes les tamborades

Després d’hores d’espera per fi la Tamborada d’Alzira és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Amb motiu de la declaració, esta vesprada, entre les 6 i les 8, sonaran els tambors i els bombos a la plaça del Carbó d’Alzira.

La capital de la Ribera és una de les poques ciutat del món que puguen presumir de comptar amb dos reconeiximents internacionals d’esta importància. A les falles es suma hui la tamborada.

Tradició
Les tamborades són típiques de gran part de la geografia espanyola, però les que integren aquesta candidatura es troben en localitats de les províncies de Còrdova, Teruel, València, Castelló, Murcia i Albacete.

En el cas de Còrdova es tracta de la localitat de Baena; a Terol les de Albalate de l’Arquebisbe, Alcanyís, Alcorisa, Andorra, Calanda, Híjar, La Pobla de Híjar, Samper de Calanda i Urrea de Gaén; a Albacete, Agramón, Hellín i Tobarra; a València, Alzira; a Castelló, l’Alcora i a Múrcia, Moratalla i Mula.

Aquesta manifestació musical sol formar part de les celebracions catòliques de Setmana Santa i, segons el criteri de la Unesco, «revesteixen una significació especial en funció dels llocs, dies i moments en què s’executen».

«Independentment que tinga un caràcter religiós o civil, devot o lúdic, aquest element del patrimoni cultural engendra sentiments de respecte mutu entre els seus practicants», va puntualitzar.

Comunitat i convivència

L’organisme va ressaltar el valor de comunitat i convivència que comporta aquest ritual, i la transmissió intergeneracional.

La Convenció de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) va anunciar la decisió en la seua reunió de Port Luis (República de Maurici), on examina aquesta setmana diverses candidatures per a la seua Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Espanya té 15 manifestacions inscrites en aquesta llista, entre les quals es troben el flamenc, les Falles de València, els «castells» o els patis de Còrdova.

A més ahir la Unesco també va decidir inscriure en aquesta llista l’art de construir murs en pedra seca, tradicional en zones rurals d’Espanya, però també d’altres països europeus com Croàcia, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia i Suïssa.