F. Pascual: «Som els primers en demanar ajudes per inundacions des de l’any 1987»

0
789
Fernando Pascual amb el mapa d'Alzira i els barrancs que la inundaren
Més de 499 milions de litres desaiguaren els quatre barrancs sobre la ciutat en poques hores

La corporació d’Alzira aprova demà la declaració de zona catastròfica

El Govern Central i el Consell arbitraran ajudes per danys públics i privats

El 16 de novembre caigueren entre 176 i 318 l/m2 segons zones del terme

Els quatre barrancs descarregaren uns 500 milions de litres sobre la ciutat

 

El regidor de Gestió Urbanística d’Alzira Fernando Pascual ha resaltat que el govern actual de la ciutat «és el primer que sol.licita la declaració de zona catastròfica en la ciutat des de les inundacions de l’any 1987»

Una declaració que serà aprovada, a bon segur per unanimitat, durant el plenari ordinari de demà dimecres. Pascual ha insistit en este tema manifestat a Riberaexpress que «les actuacions que ha fet este govern no les han fet els anteriors».

El consistori va obrir a la Clau una oficina destinada a l’atenció dels veïns de les tres barriades afectaes per la inundació del passat dia 16, per tal de recollir els danys en vehicles, cotxeres i ensers, per tal de traslladar estos danys a la Delegació de Govern en la Comunitat Valenciana. Serà un Consell de Ministres el que deurà aprovar el paquet d’ajudes destinat a pal.liar les pèrdues dels damnificats de les Basses, Venècia i Parc de l’Alquenència.

El decret del Govern també servirà per qué els afectats que tenien assegurades les seues propietats, puguen cobrar del Consorci de Compensació d’Assegurances.

Pascual es mostra «convençut», que hi hauran ajudes tant de part del Govern Central com del Consell. La seua vicepresidenta Mónica Oltra es va comprometre, durant la seua visita del passat dilluns a Alzira, que la Generalitat aprovaria un «decret» per compensar als alzirenys damnificats.

L’Ajuntament destinarà les ajudes al municipi a reparar els danys causats en propietats municipals, com poliesportius, col.legis, camins, carrers i d’altres.

El consistori espera que Alzicoop li facilite la relació de danys en les collites, per pitxat i aiguat en els cítrics i per tacat en el cas dels caquis per incorporar-la també en el paquet de danys.

Barrancada

Segons el representant municipal la «diferència» entre esta inundació i les patides anteriorment, és la major quantitat d’aigua caiguda en esta ocasió, però no sols en una barriada, sinò en tres», fins el punt de descarregar entre tots ells prop de 500 milions de litres sobre els carrers de les tres zones.

La pluja torrencial caiguda durant aquella matinada va provocar el desbordament, en poc de temps, de quatre barrancs ; de les Estreles (Respirall), Fosc, Gracia Maria i el de l’Arena. Esta «barrancada» com l’ha batejat l’equip de govern es caracteritza «per afavorir l’entrada d’aigua en els carrers amb més força i rapidesa que quan es desborda el Xúquer».

Segons les dades de precipitacions procedents d’AEMET el dia 16 van caure 318 l/m2 al Tossalet d’Alzira, 246,4 en la zona est de la ciutat, 224,5 a la Murta i 176,4 l/m2 en l’estació meteorológica ubicada a l’Ajuntament.

Fernando Pascual s’ha mostrat «decebut» pel comportament de l’oposició municipal,especialment pel del PP, que «està intentant sembrar dubtes sobre el comportament del canal de les Basses en contra de les dades facilitades pels tècnics municipals que asseguran va absorbir al voltant de 20 milions de litres d’aigua».

El regidor socialista recorda, que l’aleshores alcaldessa d’Alzira Elena Bastidas «ens felicità als grups de l’oposició», durant el plenari posterior a la inundació patida per les Basses el 24 de març de 2015, en el que va considerar que aquella tempesta «va tindre un comportament extrany i imprevisible i això que sols van caure uns 150 l/m2, una quantitat prou inferior a l’actual».

Riberaexpress