Alcalde d’Alzira: «Els tres barris s’ompliren d’aigua en menys de 45 minuts»

0
1085
Veïns de les Basses esta nit durant l'assemblea convocada per l'Ajuntament
L’alcalde Diego Gómez amb mmembres de l’equip de govern durant l’assemblea

Segons Diego Gómez fugir cap a la muntanya, amb els carrers inundats, era «molt més perillós» que quedar-se en casa

Les comportes del canal de les Basses estigueren sempre obertes

Es tancaren les del barranc de la Casella durant 40 minuts

L’alcalde d’Alzira Diego Gómez ha explicat esta nit als veïns del barri de les Basses que «en menys de tres quarts d’hora s’ompliren d’aigua els tres barris», durant la matinada de la tempesta.

La primera autoritat local ha eixit al pas de les crítiques generalitzades en este barri per «no» ser avisats de la pluja, advertint que «segons els experts, quan l’aigua ha entrat ja dins dels carrers resulta més perillós dir-li a la gent que isca». En este cas, tan atípic, fugir en direcció a la muntanya «era anar cara a l’aigua que baixava pels barrancs desbordats», advertia Gómez durant l’assemblea veïnal que ha omplit de gom a gom la sala principal de la seu de l’associació.

Vigilància de les comportes

L’epicentre de la tradicional problemàtica d’esta barriada es situa en el barranc de la Casella i més concretament en les comportes ubicades al pont de Xàtiva que s’han de tancar cada vegada que el nivell de les aigües supera en eixe punt els 3,85 metres. En esta ocasió foren tancades entre les 8:55 i les 9:35 hores per evitar que les escorrenties del barranc entraren akl barri pel clavegueram.

El govern local s’ha escudat també en que des de les 2 de la vesprada fins les 10 de la nit tan sols havien caigut, uns 8 l/m2 a Alzira, i a eixa hora Emergència baixà l’avís roig al taronja. Però la pluja es va rependre, cada vegada amb més força, entre les 12 i la 1 de la matinada i com ha comentat l’alcalde «estiguerem tota la nita vigilant les comportes del Casella», però, de forma sorprenent, el primer barri al que arribaren les escorrenties va ser el de L’Alquenència-Nova Alzira.

La gran barrancada

Tot seguit, l’aigua, procedent del barranc del Respirall, començà a inundar els carrers de Venècia. I per últim, segons Diego Gómez, l’aigua que baixava pels barrancs Fosc, Garcia Maria i de l’Arena «botaren al camí dels Pescadors, per arribar fins a les Basses i culminar «la gran barrancada en menys de 45 minuts».

Pel que fa al barranc Fosc, segons Gómez,el seu llit que baixa per la urbanització del Racó «va botar el camí de la Casella amb un alçària d’1,60 metres, per continuar el seu recorregut angost fins el camí l’Arena i l’avinguda de la Mestra Josefina Fernández.

El president del govern local recordà, als assistents, que «fa molts anys que a Alzira no es feia cap obra hidraúlica», en referència al canal de les Basses, actualment en construcció, que ha absorbit 20 milions de litres més els 6,7 milions que va laminar. Per a l’alcalde es tracta «d’una obra fonamental, encra que no acabada», i aprofità per desmentir algunes crítiques al respecte, assegurant que «les seues comportes no es tancaren en cap moment durant la matinada de les inundacions». I a més indicà que «tampoc entrà aigua en el canal procedent del barranc de la Casella».

Alguns veïns atribuiren al canal l’embassament d’aigua en els seus camps que «han aiguat la collita».

La primera autoritat local explicà, a més, les reivindicacions hidràuliques realitzades a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Un canal que intercepte les escorrenties dels quatre barrancs abans d’arribar al camí dels Pescadors, com a segona fase del canal Les Basses, el drenatge i l’ampliació del barranc de la Casella, fins i tot en el pont de Xàtiva, així com el desviament del Barxeta per evitar el taponament de les aigües procedents del barranc de la Casella.

Riberaexpress