L’Alcúdia capital de l’esmorzaret el pròxim dissabte

0
1403
  • El dissabte 24 de novembre, a les 10 del matí, se celebrarà el tradicional esmorzar de Sant Andreu i la IV edició dels Premis Cacau d’Or, que reconeixen els millors establiments hostalers especialitzats en esmorzars.
  • L’Àgora Jove de l’Alcúdia serà l’escenari del lliurament de premis.

L’Alcúdia, capital de l’Esmorzaret, acull aquesta quarta edició, coincidint amb la celebració de l’Esmorzar de Sant Andreu, una festa popular en la qual participen més de 400 comensals. Els ‘Premis Cacau d’Or’ van nàixer en 2015 de la mà de Amstel per a recolzar a la gastronomia valenciana i al sector de l’hostaleria.

Des de llavors, es mantenen actius gràcies al treball de la Comunitat #LaCulturaDelAlmuerzo en les xarxes socials, coordinada pel periodista Paco Alonso.Aquests guardons reconeixen l’esmorzar valencià, com un fet diferencial en la gastronomia espanyola, que ofereix un nou moment de consum als hostalers i que acosta als clients productes i receptes arrelades en la tradició culinària de la Comunitat.

L’esmorzar valencià no té rèplica en cap altra autonomia espanyola. No obstant açò, representa a la perfecció l’essència de la dieta mediterrània, amb productes com les olives, “salmorra”, tot tipus de vegetals de l’horta valenciana, amb el nostre emblemàtic “cacau del collaret” -producte que pel seu cultiu tradicional està integrat en l’Arca del Gust del moviment Slow Food-. La seua versió daurada es converteix en el premi d’aquesta festa de la gastronomia popular valenciana.

Un moviment que ha aconseguit comptar amb el suport incondicional de l’Ajuntament de L’Alcúdia des del primer moment, amb tota la complicitat de la corporació presidida per Andreu Salom i que comptarà amb la presència del President dels Corts, Enric Morera, i el recolzament de diferents institucions, i associacions professionals i de consumidors.

Tal i com ha descrit l’alcalde Andreu Salom “la projecció cultural de l’Alcúdia no és limita a les concepcions més tradicionals de l’art, sinó que és tan vasta que toca també una part fonamental de la nostra manera de ser i pensar: el conreu dels productes de la terra i la seua elaboració fins arribar al plat, la gastronomia en la seua més pura essència” i afegix que “a l’Alcúdia sempre volem anar un pas per davant i el nostre recolzament a propostes com l’esmorzar de Sant Andreu no és més que una mostra més de l’esforç d’un poble per donar el prestigi que cal als detalls més íntims de la seua cultura popular”.

En la seua quarta edició, aquests guardons creats per Amstel segueixen apostant per demostrar que la gastronomia és molt més que la innovació de l’alta cuina, trobant en els ingredients i entorns autòctons, en les preparacions populars i tradicionals, així com en la recuperació de tècniques i receptes ancestrals gran part de la seua força. Un exemple és l’esmorzaret que cada dia practiquen milers i milers de valencians.

Durant l’acte també es farà lliurament dels reconeixements “Esmorzadors d’Honor” que en aquesta edició han recaigut en 13 persones que s’han distingit pel seu compromís amb la divulgació gastronòmica valenciana.