Els barrancs abocaren 500 milions de litres d’aigua en tres barris d’Alzira

0
1132
L'alcalde Diego Gómez esta nit davant veïns de Venécia
Veïns de la barriada en la reunió celebrada a l’EPA Enric Valor
Descripció dels milions de litres abocats per cada barranc la matinada del 15 de novembre
Diego Gómez a amb membres de l’equip de govern
El tècnic d’Urbanisme Miguel Vila

Miguel Vila: «És un cas extraordinari i raríssim que mai havia passat a Alzira»

L’ampliació de l’antiga Avidesa taponà l’eixida del barranc Fosc 

Les inundacions han afectat a prop de 20.000 habitants

L’alcalde s’entrevista hui amb el president de la CHX

Durant la matinada del passat 15 de novembre, quatre barrancs abocaren mig milió de metres cúbics en els barris de les Basses, Venécia i parc de l’Alquenència d’Alzira, als que cal sumar els 235 l/m2 que caigueren directament del cel sobre estes zones pròximes a la muntanya

El del Camí de l’Arena és el que més aigua abocà, amb un total de 158 milions de litres, en ser el més gran. El Fosc, el barranc més menut va transportar més de 48 milions de litres que arreplegava a les portes de la urbanització del racó fins l’avinguda Mestra Josefina Fernández i tota la seua àrea d’influència. La resta, fins arribar als 499.171.300 litres, els aportaren el barranc de les Estreles -133 milions- i el Garcia Maria amb 105,5 milions.

Dades facilitades esta nit als veïns del barri de Venécia pel tècnic d’Urbanisme, Miguel Vila que ha qualificat este episodi de pluges com «un cas extraordinari i raríssim que mai havia passat a Alzira». La situació patida per Alzira haguera sigut prou més greu, cas que el riu Xúquer i el barranc de la Casella hagueren baixat més crescuts. Segons manifestà a Riberaexpress un veí ja jubilat de la zona, Federico, «el barranc Fosc no es desbordava des de l’any 1987».

Vila considera que el canal de les Basses va emmagatzemar 20 milions de litres «més els prop de 7 milions que va laminar». Estos 27 milions dividits entre els 79.117 m2 de superfície dels vials de les Basses, suposen que «este barri haguera incrementat la inundació en quasi 35 cm», el que significa que en els punts més elevats de la inundació el nivell s’haguera apropat al metre i mig.

La inundació ha afectat, segons l’alcalde Diego Gómez, «al 40% de la població, entre 15.000 i 20.000 persones».

Gómez explicà als veïns les reivindicacions que portarà este dijous a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer; la segona fase del projecte, que tindrà un pressupost superior a 1,6 milions d’euros, que recollirà les aigües del Foc i de l’Arena en una zona més pròxima a la muntanya, per desembocar el futur barranc artificial amb el el canal de les Basses, actualment en construcció.

La segona reivindicació fa referència a l’ampliació i drenatge del llit del barranc de la Casella, i l’eliminació del coll de botella que suposa, actualment, el pont de Xàtiva.

I per últim el desviament del tram que connecta el barranc de Barxeta amb el riu Xúquer, donat que amb la seua desembocadura perpendicular obstaculitza les aigües procedents del Casella, que, segons la primera autoritat local «si fora tan gran com el Tramusser, estos barris Alzira no s’inundarien mai més».

Gómez reiterà que la vigilància dels tècnis municipals, la concentraren la nit del diluvi, en les comportes del barranc de la Casella, donat que «ningú pensava que els altres dos barris s’inundarien pel desbordaments dels barrancs». A més explicaren als assistents a la reunió que, quan s’adonaren de la presència de l’aigua al carrer no avisaren per megafonia als veïns «davant el caos que s’haguera format al intentar traure els vehicles tots a l’hora». A més Les Basses foren l’últim barri dels tres en aparèixer l’aigua pels seus carrers i places.

Influència del Respirall i del Racó 

Veïns de la zona han atribuït la virulència i rapidesa de la inundació de Venècia i l’Alquenència, a la «gran velocitat que agafaren les aigües» cap als barris més pròxims, per les urbanitzacions del Respirall i del Racó». Un exsindicalista de Cartonatges Suñer, va considerar que l’ampliació feta en el seu dia per Avidesa » va taponar el barranc Fosc», que desembocava en el Xúquer a les rodalies de l’hotel Reconquista, després de passar per la zona baixa de l’Alquerieta i per Tulell.

Altres consideren que la urbanització de l’Hort de Galvanyon ha contribuït a reduir i a dificultar l’últim tram del barranc del Respirall.

Riberaexpress