Alzira reivindicarà tres actuacions per evitar inundacions de la ciutat

0
1397
L'alcalde i membres de l'equip de govern anit en l'assemblea veïnal de les Basses

Una segona fase del canal, l’ampliació del barranc de la Casella i el desviament del Barxeta

El govern local dona la cara davant els veïns de Les Basses

I es compromet a donar-los dades sobre la repercusió positiva del nou canal

 

L’Equip de Govern d’Alzira té previst reivindicar tres actuacions, que considera «imprescindibles» a la Generalitat i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per tal d’eliminar o al menys reduir de forma important el risc d’inundació en els barris més baixos de la ciutat

La primera d’elles fa referència a la segona fase del canal de Les Basses, fent una sèquia oberta més llunyana del nucli urbà i per tant més propera a les muntanyes per recollir les escorrenties del barranc Fos i del camí de l’Arena. El futur canal enllaçaria en la redona de la CV-50, amb el que està construïnt actualment la conselleria de Medi Ambient.

El barranc Fosc que desemboca en l’avda Vicent Vidal (ara Mestra Josefina Fernández), amb el seu desbordament és el que ha provocat les inundacions en les plantes baixes d’esta zona i de les rodalies del parc de l’Alquenència, que han sorprés als seus veïns en ser la primera vegada que es desborda. Testics presencials asseguren que en el moment més algid de la inundació les seues aigües abastaren els 4 metres d’alçària. Un veí del carrer Dr Fleming que deixà el vehicle eixa matinada a les rodalies de l’antiga Cartonatges manifestà a Riberaexpress que «l’aigua m’arribava prop de la cintura i de sobte vaig recordar la pantanada».

Sobre la falta d’avís als veïns, les autoritats locals la justificaren en que Emergències baixà abans les 12 de la nit de l’avís roig al taronja i que al veure la «rapidesa inusitada de la inundació no ens va donar temps», tot i que al voltant de la 1:30 hores de la matinada es trobaven en la zona afectada.

La segona obra que reclama el consistori alzireny és un projecte que data del 2004 i que es troba pendent d’executar com el drenatge del barranc de la Casella i la seua ampliació que afecta la mateix pont de Xàtiva.

I la tercera, que és altra antiga reivindicació preten modificar la desembocadura del barranc de Barxeta en el riu Xúquer a l’alçada del malecó on ho fa ara de forma perpendicular dificultatn el desembocament de les escorrenties procedents del barranc de la Casella.

Estes iniciatives han sigut explicades per l’alcalde Diego Gómez i per bona part de l’equip de govern, a última hora de la vesprada d’ahir, a la junta directiva de l’Associació de Veïns de Les Basses.

La primera autoritat local explicà que el nou canal que està construïnt-se per recollir les escorrenties de les muntanyes ha evitat que el nivell de les aigües fora «prou més elevat» al  omplir-se, pràcticament de gom a gom. El govern local s’ha compromés en convocar als veïns la pròxima setmana per donar-los dades més concretes de la seua repercusió, una vegada hagen sigut contrastats pels tècnics municipals, amb els que es reuniran este diumenge a les 10 del matí.

Gómez i el responsable de Gestió Urbanística, Fernando Pascual, han explicat que la tempesta del divendres ha sigut més forta que la patida per este barri en març de 2015, on van caure 185 l/m2 front els 235 l/m2 d’ara i en canvi enguany «el nivell ha sigut menor i la retirada de les aigües s’ha produït més ràpidament que fa tres anys».