L’Hospital d’Alzira incorpora sensors de msurament de glucosa per als diabétics

0
520

Hui se celebra el Dia Mundial de la Diabetis

 

La Ribera optimitza el tractament de pacients amb Diabetis tipus 1 amb la incorporació de sensors de mesurament continu de glucosa

 

  • Estos dispositius realitzen 1.800 mesuraments de la glucosa durant 7 dies, la qual cosa ofereix una valuosa informació per optimitzar el tractament amb insulina

 

  • Estan indicats en pacients dependents d’insulina amb un mal control metabòlic o que presenten hipoglucèmies (baixades de sucre) repetides o que no mostren símptomes

 

  • Un mal control de la glucosa en sang en un pacient diabètic pot produir greus complicacions, així com reduir la seua qualitat i esperança de vida

 

Alzira (14.11.18). L’Hospital Universitari de la Ribera ha incorporat recentment sensors de mesurament continu de glucosa a la cartera de serveis de la seua Unitat de Diabetis, amb l’objectiu d’optimitzar el tractament de pacients diabètics tipus 1 insulinodependents.

Es tracta de dispositius d’ús diagnòstic ambulatori que realitzen mesuraments continuats de glucosa durant 7 dies, per tal de conèixer millor el seu comportament al llarg de les 24 hores del dia i així poder ajustar la pauta d’insulina i corregir altres hàbits com la dieta i l’horari de menjars o l’activitat física del pacient. Segons ha destacat la cap del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital de la Ribera, Carmen Fajardo, «este tipus de dispositiu ens ofereix als professionals molta més informació que la que s’obté a partir dels 6 mesuraments de glucosa diaris que es fa el pacient a casa, de manera que podem ajustar molt millor el tractament amb insulina, optimitzant-lo, i reforçar la informació que oferim al pacient pel que fa als seus hàbits de vida saludable «. «A més a més -ha continuat Fajardo-, permet conèixer què passa en moments del dia (fonamentalment la nit) en els quals el pacient no es realitza autocontrol glucèmic».

 

En este sentit, cal destacar que este tipus de dispositiu, que es col·loca i es retira en el mateix Hospital, realitza fins a 1.800 mesuraments de glucosa a la setmana (una cada 5 minuts), «cosa que permet obtenir gràfiques de com es comporta la glucosa del pacient, oferint-nos informació sobre patrons i tendències, així com estadístiques per hora i per dia».

 

El dispositiu es compon d’un sensor que té un filament flexible que s’insereix sota la pell de l’abdomen del pacient i un transmissor que envia el senyal dels mesuraments a un dispositiu receptor. Les dades obtingudes es traslladen, posteriorment, a un ordinador per compartir-los i analitzar-los juntament amb el pacient a la consulta.

 

Està previst que uns 50 pacients de la Ribera es beneficien cada any d’estos sensors. «Es tracta de pacients molt concrets en què, tot i portar un tractament amb múltiples dosis d’insulina, tenen un mal control metabòlic, o pacients amb hipoglucèmies (baixades de sucre) recurrents o que no presenten símptomes i passen desapercebudes per al mateix pacient», ha assenyalat la cap del Servei d’Endocrinologia.

 

Conseqüències d’un mal control de la glucosa

 

Segons ha assenyalat Carmina Fajardo, «un mal control de la glucosa en sang en un pacient diabètic pot produir complicacions agudes i cròniques, així com recudir la seua qualitat i esperança de vida».

 

Entre estes complicacions destaquen les pujades (hiperglucèmia) i baixades (hipoglucèmia) de sucre com a complicacions agudes, i l’afectació ocular (retinopatia diabètica) o del ronyó (nefropatia diabètica), l’infart de cor, l’infart cerebral o amputacions fruit de complicacions cròniques .