Els bancs pagaran tots els gastos hipotecaris llevat la taxació de la vivenda

0
522
Manifestants contra la resolució del Tribunal Suprem

La reforma hipotecària que negocien els partits polítics en el Congrés imputarà tots els costos de formalització del préstec al banc, excepte el cost de taxació de l’habitatge que continuarà sent a càrrec del client.

Així es fa descansar en la banca la factura del notari, registre i la gestoria, a més de suportar l’impost d’actes jurídics documentats després del canvi fiscal aprovat la passada setmana pel Govern.

El consumidor continuarà assumint amb el pagament de la taxació, alguna cosa que li permetrà utilitzar aqueixa valoració si finalment decideix contractar la hipoteca amb una entitat diferent a la qual planejava en un inici, van confirmar fonts parlamentàries.

El repartiment dels costos ha sigut acordat entre els grups parlamentaris en una esmena transaccional presentada pel PSOE i que cerca posar fi a l’elevat litigi judicial pels costos després que el Suprem resolguera que havia de ser equitatiu, però que ha sigut interpretat de forma dispar per diferents instàncies judicials.

L’acord s’ha aconseguit en la ponència de la reforma hipotecària, on els partits han acordat també que el notari efectue un qüestionari al consumidor previ per a garantir que entén bé els drets i obligacions que assumeix en signar la hipoteca.

Les negociacions continuaran la setmana vinent amb intenció de tancar com més prompte millor el text per a sotmetre-ho a la seua aprovació en la Comissió d’Economia i el Ple de la Càmera, i agilitar la tramitació en el Senat.

La norma va arrancar perquè el fons era traslladar una directiva sobre la llei de crèdit immobiliari de 2014 el termini del qual d’incorporació a l’ordenament jurídic ja ha expirat. Però la seua redacció final inclou molts altres aspectes amb intenció de reforçar la protecció del consumidor i acabar amb l’alta *litigiosidad en hipoteques amb unes regles clares que retornen la seguretat jurídica.

La norma posa especial èmfasi a millorar la transparència en la contractació per a protegir al ciutadà i que sàpia ben el que signa, al mateix temps que impedeix una comercialització indeguda o opaca per part de les entitats financeres.

Així, la llei obligarà, per exemple, a senyalitzar de forma clara en els contractes les clàusules complexes, i imposarà als notaris a informar-li gratuïtament sobre els diferents aspectes del préstec. D’altra banda, reforçarà l’exigència per a l’entitat financera d’efectuar una anàlisi *concienzudo de la solvència del client i la seua capacitat per a atendre el deute, amb la finalitat d’evitar-li dificultats per *sobreendeudamiento.

Servimedia / Foto: EFE