Clari (Alzicoop): «El comerç busca altres comarques per la pedra «

0
827
Paco Clari presidents de la cooperativa ALZICOOP

No hi ha ambient de compra ni de collida

La primerenca s’ha quedat en un 60% als arbres

La sobreproducció ha provocat el calibre menut de les taronges

Resulta prou complicat a la Ribera trobar alguna quadrilla que estiga collint taronges estos dies a la Ribera, tot i estar en el mes de novembre. «No hi ha ambient de compra, ni de collida, perquè al estar pedregada uma ampla zona del terme d’Alzira, el comerç busca altres zones», així s’explica, a peu de camp, el president de la Cooperativa Hortofrutícola d’Alzira -ALZICOOP-, Paco Clari.

Així els collidors arrepleguen primer els cítrics tocats per la pedra per destinar-los a la indústria, majoritàriament per a fer suc o envasar gallons. I després cullen les taronges que es salvaren de la tempesta, que són destinades a l’exportació.

Pedregada

Al terme d’Alzira la pedregada del passat 1 de juliol provocà pérdues «entre el 30 i el 40 de mitjana», tot i que en algunes partides abasta fins el 60% segons Clari.

Les navelines, nàvels, salustianes, clemenvilles i lanes de les partides de l’Horta han sigut les més afectades.

El desastre meteorològic s’unix a la competència dels cítrics procedents de Sudàfrica fins el 31 d’octubre que ha deixat dalt dels arbres «al 60% de les primerenques», com les okitsu i les oronules».

Alzicoop ha començat ara a collir les navelines, la taronja que més abunda al terme de la capital de la comarca. Abans d’entrar els collidors, els tècnics de la cooperativa agafen mostres per comprovar l’index de maduresa de la fruta, que segons Toni Soler ha d’arribar a 6,5 la relació entre l’acidesa i els sòlids solubles.

El nivell de sucre no guarda moltes vegades relació amb el color de la taronja, que enguany s’ha avançat en juntar-se distints fadtors com «els continus canvis de temperatura, amb fred i calor i a més la humetat» gràcies als més de 90 l/m2 caiguts durant el mes d’octubre. Tot i l’abundància de la pluja la fruta «s’ha quedat menuda decalibre» advertix Clari davant la sobreproducció d’esta campanya que supera, en un 20%, a la de l’any passat.

Riberaexpress