Vicent Dasí i Martín Piñol guanyen els premis de narrativa juvenil i infantil d’Alzira

0
653
Vicent Dasí

Mentre Seta Gimeno s’ha adjudicat el d’Àlbum il·lustrat

 

Ja és públic el nom dels guanyadors dels guardons juvenil, infantil i àlbum il·lustrat dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2018. El jurat ha decidit premiar Vicent Dasí amb el XXIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, per l’obra Unitat de Medicina Estrambòtica, Martín Piñol amb el XXIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, per Superbaguet, i Seta Gimeno amb el III Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat Enric Solbes per Nina.

El jurat del XXIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat per la Fundació Bancaixa amb 16.000 €–, format per Ramon Ferrer, Gonçal López-Pampló, Alicia Martí, Fina Masgrau i Leandro Sagristà, ha destacat que l’obra «aposta per obrir nous horitzons en la literatura juvenil del moment i escapa a les convencions del gènere, tant en la forma com en els diàlegs i en la construcció de personatges»Unitat de Medicina Estrambòtica narra la història d’un grup de joves que, durant una nit de tempesta, es transformen involuntàriament en monstres del cine clàssic de terror. Doc Doggie, el protagonista del relat, investigarà aquest cas sense saber que el seu passat està estretament relacionat amb aquest misteriós esdeveniment. L’obra, a més a més, inclou nombrosos homenatges a pel·lícules que formen part de la cultura popular  ̶ com Taxi Driver, Star Wars o Caçafantasmes ̶  i a films clàssics del gènere de terror.

 

Vicent Dasí (València, 1972) ha escrit diversos títols per al públic més jove. A Bromera ha publicat amb èxit El millor dels 22, per a lectors a partir de 12 anys, i Loly Ferrer i l’enigma Gulliver, novel·la amb la qual va consolidar el seu nom com a escriptor juvenil de gran projecció.

 

Superbaguet, de Joan Antoni Martín Piñol, ha sigut l’obra escollida pel jurat del XXIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre ‒format per Bernat Bataller, Beatriu Cajal, Immaculada Cerdà, Ximo Cerdà i Aida Ginestar‒, guardó dotat amb 3.000 € per Edicions Bromera. «Superbaguet presenta de manera molt original una història de superherois que, en aquest cas, lluiten per defensar una alimentació saludable». En aquest relat, Artur i Ginebra es convertiran en uns inesperats superherois que combatran les grans corporacions que intenten convertir els xiquets i xiquetes en zombis mitjançant els seus productes greixosos i poc saludables. La història destaca per la seua trama trepidant i plena d’humor i fantasia que farà riure de valent els lectors i lectores.

 

  1. A. Martín Piñol (Barcelona, 1979) és llicenciat en Comunicació Audiovisual i ha treballat com a guionista en sèries com Gran Nord i El cor de la ciutat a TV3, i programes emblemàtics com Club Super3 i Saber y ganar. A més a més, també ha col·laborat com a columnista a El País i ha sigut director de programes de televisió i professor de guió. És un dels referents de la literatura infantil i juvenil en la nostra llengua, amb vora una trentena de llibres publicats i amb premis tan emblemàtics com el Joaquim Ruyra i el Ramon Muntaner. La seua sèrie d’humor i zombis La cocina de los monstruos s’ha publicat també a la Xina, el Brasil, Mèxic, l’Argentina i Portugal.

 

D’altra banda, el jurat del III Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna –format per Anna Ballester, Diego Gómez, Josep Gregori, Rosa Mengual i Lambert Penalva– ha decidit atorgar el guardó, dotat amb 12.000 €, a Nina, de Maria Isabel Gimeno, coneguda amb el nom artístic de Seta Gimeno. Per al jurat, l’obra és «un llibre tendre que reflexiona sobre l’estima als animals domèstics». Nina és una gosseta entranyable, afectuosa i familiar, encara que un poc desvergonyida. Té un llit de disseny, còmode i a joc amb els mobles de la seua família, però no vol dormir en ell, perquè està segura que no necessita un llit per a gossos.

 

Seta Gimeno (Barcelona, 1967) va estudiar Belles Arts i Disseny Gràfic i, des d’aleshores, no ha deixat d’aprendre, d’experimentar i de gaudir amb la il·lustració digital. Professionalment, ha treballat en diversos àmbits, encara que aquest serà el seu primer llibre. Com a curiositat, la seua gosseta li va servir de font d’inspiració per a escriure i il·lustrar l’obra guanyadora.

Tot i que els veredictes es donen a conéixer hui divendres, 2 de novembre, els guanyadors de les modalitats juvenil, infantil i d’àlbum il·lustrat rebran el trofeu dissenyat per Manuel Boix el pròxim 9 de novembre, durant el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, juntament amb els guardonats de la resta de categories: el XIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ‒el veredicte del qual es va fer públic el passat 26 d’octubre‒, que rebrà Toni Cabré, per Okupes particulars; el XXX Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira –dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament–; el XXIV Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €–; el XX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 8.000 €–, i el XIII Premi de Poesia Ibn Hafaja –patrocinat per la UNED amb 5.000 €.