Tots Sants, una de les tradicions més antigues del cristians

0
729
El cementeri municpal d'Alzira ahir vespra de Tots Sants
Segons la tradició cristiana, Tots Sants té els seus orígens, allà pel segle IV, quan durant  la persecució dels cristians, per part de l’emperador Diocleciano, hi haveren tantes morts  que no  podien commemorar totes, una per una, i  sant per sant. Així va sorgir la necessitat d’organitzar una festa comuna que poguera rememorar a tots.
Tal dia com hui els cementeris de tota la Ribera s’omplin de gent per ficar flors davant les làpides dels seus familiars i amics.
Tots Sants en novembre per coincidir amb la festa pagana
Esta festa es feia, inicialment, en el mes de maig fins que el Papa Gregorio III la va canviar a l’1 de novembre a mitjans del segle VIII.
Un canvi que es va produir davant la conversió al cristianisme dels pobles  de tradició pagana que es negaven a abandonar els seues arrels i celebracions.
Malgrat la desaparició de la cultura celta amb la invasió romana,la coneguda com a  festa dels morts no es va perdre totalment i així el primitiu Halloween va poder sobreviure al pas del temps conservant una gran part del seu espírit i d’alguns rites.

Amb el cristianisme esta vigília es va anomenar “All Hallow’s Even”, que significa Vigília de Tots els Sants i la seua importància va anar creixent fins transformar-se amb l’actual Halloween.

Panellets i ossos de sant davant merengues i galetes

Pel que fa a la gastronomia en esta festa els merengues, pastissos i galetes comencen a fer la competència als panellets, bunyols i ossets de sant.  I a més la festa dels morts comença a fer-se lloc també en els menús dels restaurants. De fet, les ofertes en estos establiments augmenten al voltant d’un 20% cada any.