Carcaixent commemora el 80 aniversari del bombardeig que causà 12 morts

0
688

Carcaixent commemora el 80 aniversari del bombardeig del 2 de novembre

 

12 persones van perdre la vida i nombroses van resultar ferides en el pitjor atac patit durant la Guerra Civil

 

Este divendres de novembre a les 19:00 hores a la Plaça de l’Estació s´iniciarà l’acte de commemoració del 80 aniversari del pitjor bombardeig patit a Carcaixent durant la Guerra Civil, en una activitat organitzat per la Regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Carcaixent i l’Arxiu Municipal en col·laboració amb l’associació ACICOM, Associació Ciutadania i Comunicació.

 

El 2 de novembre de 1938, avions italians van bombardejar la ciutat de Carcaixent en l’atac més violent que va patir la nostra localitat durant el conflicte armat, i en el que van morir 12 persones i centenars van resultar ferides. Les destrosses materials van ser nombroses i pràcticament incomptables, afectant en la seua majoria al Barri de Les Barraques, la zona de l´Estació i els carrers adjacents.

 

Amb esta iniciativa, l´Ajuntament de Carcaixent vol rememorar uns fets que formen part de la nostra història més recent i amb el que es vol retre homenatge a les pèrdues humanes i materials les quals van suposar un fort impacte a nivell local.

En l’acte de commemoració intervindran Ferran Puchades, Secretari Autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Paco Salom, Alcalde de Carcaixent, i Carles Albert Regidor de Memòria Històrica.

 

Tot seguit l´acte es farà la ruta guiada “Causa i efectes del bombardeig” a càrrec de  l’Arxivera Municipal Mari Creu Trujillo i el Cronista Local, Bernat Daràs. L’itinerari  previst recorre els llocs més afectats pels diferents atacs aeris com son l´actual estació de la Renfe o el carrer la Missa. També es farà una parada al que va ser una antiga fàbrica d´armes i el refugi de l´Asil de la Nostra Senyora dels Desemparats.

 

Per a concloure i com a segona part de l´acte, a les 21:30 a sala Sant Llorenç es projectarà, dins del Festival Cinema Ciutadà Compromès, organitzat per ACICOM (Asociació Ciutadania i Comunicació)  el documental: Espais de pau en temps de guerra del director Jaume Bayarri i produït per Paella Productions.  En acabar hi haurà tertúlia-debat.

 

El regidor de Memòria Històrica, Carles Albert, ha agraït la gran acollida que ha tingut la proposta ja que les places es van omplir de seguida. «L’activitat està prevista per a 90 persones i actualment tenim una llista d’espera de 100, per la qual cosa estem valorant la possibilitat de repetir-la en altra ocasió». El regidor també ha destacat la importància que tenen actes com el que s’ha organitzat «fer memòria d’esdeveniments tan penosos de forma conjunta ens servirà per apreciar i defensar la democràcia en la qual vivim ara i reivindicar els valors que partint d’ella ens uneixen”, concloïa.