Atenció tercermundista en el Registre Civil d’Alzira

0
3991
Cua davant el Registre Civil d'Alzira

Tot i haver progressat prou d’quell clàssic de fa un segle, «Vuelva Vd. mañana», en l’atenció al públic en una finestreta de l’administració, encara queden reminiscències com ocurrix actualment al Registre Civil d’Alzira.

Jordi, un jove alziren, que pretén casar-se, al pas que va es veurà obligat a endarrerir la data de la seua boda, donat que fins a, tres vegades, li han dit que torne demà, no perquè li falte un paper sinò perquè davant la reduïda atenció que fan al registre, amb només una persona, les cues s’eternitzen.

L’horari és semblant al de fa un centenar d’anys; dilluns, dimecres i divendres dimecres de 9 a 13 hores i com que és sembla que són masa hores, el reduixen els dimarts i dijous de 9 a 12.

Les escales convertides en sala d’espera

Al menut l’espai del Registre Civil, només poden entrar d’un en un, i que com que no hi ha  saleta d’espera, el sofrit ciutadà o ciutadana ha trobat les escales d’accés a l’edifici per a poder descansar durant llargues hores. I és que cada ciutadà requerix «entre 15 i 20 minuts» per a fer gestions molt diverses; que van des de notificar una defunció a un naiximent, passant pel llibre de família, una fe de vida o la documentació per a casar-se com li ocurrix a Jordi.

El telèfon o Internet per a concertar una cita prèvia com ja fan administracions no han han arribat encara a la conselleria de Justícia que seguix anclada en la meitat del segle XX. Com diu el jove, que necessitarà una quarta intentona per poder contraure matrimoni, «seria el més llògic del món» utilitzar les tecnologies actuals més bàsiques.

A més el tracte que reben joves i majors en la cua no és que siga tercermundista, és de mala educació, perquè, sense cap explicació veuen com de tan en tan; «colen a algún enxufat que només arribar passa per davant de tots, i si demanes explicacions, t’amenacen amb formes autoritaris».

Els pròxims «clients» del Registre Civil d’Alzira ja saben que poder ser atesos el mateix dia deuran donar-se una bona matinada. Si van a partir de les 9, l’hora d’obertura, corren el seriòs perill que els diguen allò de «Vuelva Vd mañana».

Riberaexpress