La Diputació reclama la gratuïtat de l’AP-7 i la restauració del tren Xàtiva-Moixent

0
741
L'AP-7 al seu pas per la Ribera

  • Les dos declaracions institucionals han sigut consensuades pels diferents grups polítics en la corporació, que també s’adhereix al manifest per a reclamar el Corredor Cantàbric-Mediterrani
  • L’equip de govern aprova una moció que insta a modificar la Llei de Contractes del Sector Públic per a simplificar els processos i optimitzar els serveis que s’ofereixen als municipis xicotets
Imagen

El ple del mes de setembre de la Diputació de València ha acabat amb la lectura de cinc declaracions institucionals acordades pels diferents grups, entre elles la que insta al Govern central a no prorrogar l’actual concessió de l’AP-7 i promoure la seua gratuïtat, i la que sol·licita la implicació de la Generalitat i el Ministeri de Foment per a restaurar el trajecte ferroviari de Rodalies que uneix els municipis de Xàtiva i Moixent.

 

En el cas de l’AP-7, la concessió finalitza a la fi del pròxim any i la Diputació ha volgut sumar-se a la Generalitat en la petició formal que s’alliberen de peatge determinats trams i que, quan finalitze el contracte, es revertisca la gestió privada sense establir cap cànon per a l’ús de la via, que comunica la costa mediterrània des d’Algesires fins a França.

 

El Rodalies entre Xàtiva i Moixent és un projecte que s’ha vingut reivindicant en l’última dècada, des que va quedar pendent la reforma de la connexió ferroviària entre la capital de La Costera i els municipis de Montesa, Vallada, Moixent, l’Alcudia de Crespins, Fontanars dels Alforins i La Font de la Figuera. La corporació sol·licita la restauració immediata del servei, per això demana el recolzament de la Generalitat i que el Govern central done resposta a les necessitats dels municipis afectats.

 

A més d’aquests dos manifestos, la sessió plenària d’aquest dimarts ha arreplegat altres acords com la petició al Govern d’Espanya de prioritzar el Corredor ferroviari Cantàbric-Mediterrani com una infraestructura “justa i necessària”, i l’adhesió de la Diputació a la candidatura ‘Regadiu històric a l’Horta de València’ com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM).

 

Simplificar la burocràcia

 

D’altra banda, el ple ha aprovat, amb els vots de l’equip de govern, una moció que insta a modificar la Llei de Contractes del Sector Públic, amb l’objectiu de simplificar els processos i optimitzar els serveis que s’ofereixen als municipis, especialment els més xicotets. La moció l’ha defensat el diputat responsable de Contractació i Central de Compres, Bartolomé Nofuentes, que ha defensat la implantació en el nostre país d’aquesta normativa europea que dóna resposta als “excessos comesos en contractació pública”, la qual cosa, en la seua opinió, “no impedeix millorar-la per a agilitar els projectes i ajudes que arriben als ajuntaments”. La diputada Mamen Peris, per la seua banda, ha considerat que més que modificar la llei convindria “consolidar l’administració electrònica en tots els municipis, inclosos els xicotets”.

 

L’altra moció presentada en el ple, en la qual el grup popular proposava la creació d’una comissió de recerca en la corporació provincial per a analitzar l’abans i el després de l’incendi que aquest passat estiu va afectar a municipis de La Vall d’Albaida i La Safor, ha sigut rebutjada per l’equip de govern, amb l’abstenció de Ciutadans, que igual que la resta de grups considera que existeixen altres organismes, com el Consorci Provincial de Bombers i la Generalitat, en els quals s’han pogut abordar aquestes qüestions, amb representació del Partit Popular.

 

En el torn de precs i preguntes, la portaveu popular, Mª Carmen Contelles ha demanat l’opinió del president de la corporació, Toni Gaspar, sobre el futur de les diputacions, a la que Gaspar ha donat resposta convidant a una reflexió profunda sobre aquest assumpte que es debatrà en el pròxim ple, amb la moció que ha avançat el grup que encapçala Contelles.

 

Els diputats i diputades de l’oposició també han preguntat a l’equip de govern per qüestions com el projecte de variant de la carretera de Pedralba, la resolució del punt negre de tràfic entre Manises i Riba-roja o la tramitació de les ajudes que reben els ajuntaments per a serveis socials bàsics.