El llargmetratge Call TV de Norberto Ramos guanya el CIM de Sueca

0
872
Escena de Call TV
I el curt El escarabajo al final de la calle, de Joan Vives, s’enduen el prestigiós premi S.H.I.T. 
 
Els també cobejats premis MORRALLA recauen en Alienígenas, de Juan Bodí, i Shrimp Cocktail, del jove realitzador israelià Aviv Shleyfman.
El Festival de Cinema Internacional de Merda de Sueca, aclamat per la crítica com «un dels tres festivals més imbècils d’Europa» ha tirat de la cadena amb un espectacular èxit de públic. Un miler d’aficionats al cinema de baix pressupost han omplit el Centre Municipal Bernat i Baldoví durant quatre dies, gaudint i patint a parts iguals, del centenar de produccions que han conformat l’extensa programació d’enguany.
Al CIM Sueca, la democràcia és la protagonista, i el públic és «amo i senyor» dels premis en metàl·lic: el recompte final de paperetes ha donat com a guanyadora la pel·lícula Call TV, de l’outsider i frikíssim realitzador Norberto Ramos del Val. La darrera pel·lícula del cineasta càntabre no ha despertat l’interès dels rancis festivals espanyols, però el CIM Sueca l’ha estrenat amb orgull i el públic no ha dubtat en assenyalar-la com a la millor d’enguany.
Quant a curtmetratges, el premi s’ha quedat a la Ribera del Xúquer: les millors puntuacions han sigut per a El escarabajo al final de la calle, del cineasta alzireny Joan Vives Lozano, una producció en valencià que féu les delícies de l’auditori.
Però en el CIM les pel·lícules menys valorades també reben un premi, per a alguns fins i tot més cobejat que el premi S.H.I.T. Es tracta del premi MORRALLA: en este cas, el MORRALLA de llargmetratges ha sigut per a l’alacantí Juan Bodí i el seu debut en el llargmetratge, Alienígenas, triomfador indiscutible de la darrera edició del Brigadoon de Sitges. El MORRALLA de curtmetratges ha anat a parar a Israel, al curtmetratge Shrimp Cocktail, del realitzador Aviv Shleyfman.
L’organització del festival ha hagut d’atorgar nombroses mencions especials degut a l’extraordinària qualitat dels treballs presentats enguany (més de tres mil inscrits) que es poden consultar en el palmarés complet del lloc web del festival (cimsueca.com). Destaquen les mencions a Kurodians (a la direcció i millor actor secundari), una superproducció tailandesa de Nathan Homsup traduïda al suecà com Els marenyeros independentistes, pel·lícula de culte instantani que va al·lucinar a l’audiència en la sessió golfa del dissabte. Junt a Demon with atomic brain (Menció als efectes especials) de Christopher R. Mihm, un homenatge a les pel·lícules de sèrie B dels anys 50. Les dos pel·lícules ompliren el pati de butaques de l’antic Cine Lido, en una apoteòsica marató de cinema, festa i diversió, on el públic va cantar, aplaudir i cridar fins a altes hores de la matinada.
El CIM Sueca es consolida ja com un referent internacional per al cine B, trash, gore i underground. Junt a festivals com l’Horrorvision de Barcelona, el B-Retina de Cornellà, el Fantosfreak de Cerdanyola o el Fangofest d’Amposta estan protagonitzant un revival del low cost nacional que ja ha desbancat als històrics centres referents de l’underground europeu com Holanda o Alemanya.