Alzira mirarà un poc més de prop el riu Xúquer cap a finals d’any

0
1488
Confluència del Xúquer amb el barranc de la Casella en la zona del Malecó
Confluència del Xúquer amb el barranc de la Casella en la zona del Malecó
Diego Gómez, Maria Josep Amigó, Josep Bort i Pep Carreres hui davant el Xúquer
El mirador virtual

Construirà dos miradors durant els pròxims tres mesos

Un balcó de 350 m2 mirarà el Xúquer

I altre de 75 m2 els barrancs de la Casella i Barxeta

 

L’alcalde d’Alzira Diego Gómez ha resaltat hui que es tracta d’un projecte «important de regeneració del Xúquer» destinat a «integrar» el riu en la vida de la ciutat, després de «viure sempre d’esquenes».

A la zona del malecó es construiran dos balcons, pressupostats amb 200.000 euros, amb el suport total de la Diputació; el més gran, d’uns 350 m2 de superfície, mirarà cap el Xúquer, mentre des del més menut, de prop de 75 m2, mirarà des d’un lloc privilegiat els barrancs de la Casella i de Barxeta, tot just en la zona on confluixen.

Les obres començaran la pròxima setmana i estaran acabades, «a finals d’any», segons el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres.

L’impuls de l’Anell Verd d’Alzira segueix endavant amb el projecte del mirador ‘Riu Xúquer’, un nou element que es sumarà a aquest itinerari de mobilitat sostenible que és tot un referent a la demarcació de València i que compta amb el recolzament de la Diputació de València en la seua aposta per la sostenibilitat en el transport i la vertebració del territori amb infraestructures i vies verdes.

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, han presentat hui a Alzira, junt l’alcalde, Diego Gómez, i el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres, aquest nou projecte del mirador ‘Riu Xúquer’.

Amigó ha felicitat a l’Ajuntament d’Alzira “pel fet d’identificar una infraestructura verda tan potent com l’Anell Verd, que abraça tot un ventall de projectes de referència, i fer-ho mentre ja s’està convertint en una realitat, és una cosa veritablement admirable”.

Per a la vicepresidenta, “l’Anell Verd d’Alzira és un exemple de política valenta que aposta per estructurar el territori en verd”. Amigó ha destacat la importància d’aquestes polítiques perquè “el desenvolupament sostenible és i ha de ser el nostre veritable objectiu”.

Alzira exemple a seguir

Mentre el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha explicat per la seua banda que “aquest projecte afavoreix que es recupere el riu per a la ciutat i obri el nucli urbà al seu entorn natural i el millora”. Bort ha assenyalat que “aquesta infraestructura verda és una iniciativa que és important per a Alzira i els municipis del seu voltant, així com per a altres localitats, perquè constitueix un exemple i un referent per a avançar en les polítiques de mobilitat sostenible”.

Parc i mirador

El mirador del “Riu Xúquer” se situa sobre un antic abocador, en la confluència entre el barranc de la Casella i el riu. Amb el projecte d’aquest nou parc periurbà i el desenvolupament del mirador al riu, es pretén recuperar el paisatge fluvial que posseeix un gran potencial lúdic i de descans i generar un àrea mediambiental molt interessant recuperant la senda fluvial i possibilitant el gaudi de les infraestructures hidràuliques a la ciutadania d’Alzira, que en aquests moments són desconegudes, i que és un element cultural que ens identifica amb el nostre territori.

En el projecte es contempla la reordenació volumètrica del terreny existent, realitzant connexions visuals de la senda fluvial amb el passeig del Malecó aprofitant els canals oberts que produeixen les dues línies de mitja tensió que travessen la parcel·la, dotant de visibilitat i per tant augmentat la sensació de seguretat en aquest parc.

El parc formarà part del futur anell verd d’Alzira, els objectius principals del qual són: potenciar la mobilitat, ajudar la conservació dels hàbitats, espècies i elements naturals clau; propiciar l’estratègia de lluita contra el canvi climàtic; contribuir a la prevenció de riscos; reforçar l’atractiu del territori pel seu valor com a espai lliure, patrimonial, recreatiu, d’oci i de formació per a la població i donar un valor afegit als paisatges culturals identificatius de la nostra ciutat.

 

Superfície total: 16.700 m2

Superfície jocs infantils: 1.000 m2

Superfície mirador principal: 380 m2

Superfície mirador superior: 600 m2

Àrea canina: 1.400 m2

Esplanada multiusos: 1.600 m2

Recorregut ecoterapèutic: 270 ml