Brusel.les proposarà eliminar el canvi d’hora en tota la Unió Europea

0
2243
Sembla que el pròxim hivern es farà més tard de nit

El 80% dels europeus consultats prefereix que no es canvie l’hora

Aquesta consulta no és vinculant, però serà un element «a tenir en compte»

 

Els europeus demanen a la Comissió Europea que s’eliminen els canvis d’hora, que en principi serveixen per a estalviar energia, però que com han demostrat diversos estudis en la pràctica l’estalvi és nul o marginal

La Comissió Europea està discutint en aquests moments si proposa en el futur acabar amb el canvi d’hora en el bloc comunitari, tal com ha demanat aqueix 80% dels 4,6 milions d’europeus que han participat en una consulta pública impulsada per la institució comunitària, segons ha avançat el diari alemany Westfalenpost, que també afirma que uns tres milions de participants procedeixen d’aquest país.

Aquesta consulta no és vinculant, tal com ha advertit l’Executiu comunitari en nombroses ocasions, si ben els resultats i l’opinió dels participants seran un element «a tenir en compte» quan proposen les seues recomanacions sobre aquesta qüestió tant a l’Eurocambra com a les parts interessades, segons ha assegurat el portaveu comunitari Margaritis Schinas.

«Volíem (dur a terme) una consulta pública per a fer un seguiment de la resolució» de l’Eurocambra del febrer passat, ha explicat el portaveu en roda de premsa. Aquesta resolució insta a la Comissió al fet que «*reevalúe les conseqüències per a la salut» del canvi horari «amb l’objectiu de valorar la seua possible supressió».

Una consulta àmplia

Es tracta de «una consulta pública sense precedents, a escala massiva, en la qual han participat 4,6 milions d’europeus», ha afirmat *Schinas, qui no ha desmentit les xifres publicades per la premsa alemanya si bé ha insistit que han participat ciutadans «de tots els Estats membres» i les dades seran presentades aquesta setmana després de la reunió de comissaris.

«La consulta no és un referèndum», ha recordat *Schinas, «sinó un element que tindrem en compte» per a la futura proposta sobre el canvi d’hora, alhora que permetrà presentar un informe en el qual quede plasmada «la distribució de les respostes per país, i de manera més general per cada grup d’interès, àrea d’activitat, etc.», ha matisat.

Modificació de la normativa

La Comissió va anunciar el passat 5 de juliol l’engegada d’una consulta pública en línia que es va tancar el passat 16 d’agost amb la finalitat de que la ciutadania poguera pronunciar-se sobre la continuïtat del canvi horari que en els mesos de març i octubre té lloc en tots els països membres de la UE, i estudiarà el resultat per a avaluar una possible modificació de la normativa comunitària que regula aquest canvi.

«Hi ha dues possibilitats: mantenir el sistema actual sense canvis o abolir-ho para tota la UE», va recordar en el seu moment un dels portaveus de l’Executiu comunitari. «Aquestes són les dues possibilitats ja que no seria recomanable tenir una situació no homogènia (en la qual alguns països prenguen decisions unilaterals) per al funcionament del mercat únic», va explicar.

La resolució del Parlament Europeu reconeix que no existeixen proves científiques concloents però recalca que sí hi ha indicis que apunten a aquest efecte perniciós d’aquest sistema, harmonitzat a nivell europeu des de 2001.

EP