El PSPV demana a Sueca que li dedique un carrer al republicà Amado Granell

0
831
Amado Granell
Les restes mortals de Granell es troben al cementeri de Sueca / Foto: Joan Sampedro

La secretaria general del PSPV-PSOE de la província de València, Mercedes Caballero, ha demanat aquest divendres a l’Ajuntament de Sueca que dedique un carrer a Amado Granell, el republicà mort en la localitat i «protagonista» de l’alliberament de París de l’ocupació nazi.

Així ho ha indicat en un comunicat en el 74 Aniversari de l’Alliberament de París, on ha recordat a Granell, que va encapçalar ‘La Nou’ i ha emplaçat a l’equip de govern de l’Ajuntament de Sueca, liderat per Raquel Tamarit (Compromís), al fet que «el protagonista d’una gesta com va ser l’alliberament de París tinga en el lloc on està enterrat un carrer amb el seu nom i els honors que mereix».

Segons ha recordat el PSPV provincial, el 24 d’agost de 1944 els republicans espanyols «van escriure una pàgina fonamental de la Història amb ‘La Nou’, al capdavant dels *libertadores de París, la primera de les grans ciutats europees a ser alliberada de l’ocupació nazi».

«Un destacat grup de republicans espanyols va capturar a l’Alt Comandament alemany. Encara que els periòdics de l’època van silenciar aqueix detall»l’espanyol de la foto de París era el valencià Estimat Granell, natural de Borriana, que va viure a València i Oriola abans de partir per a seguir la seua lluita en l’exili, enrolat en l’Exèrcit de la França Lliure. Van alliberar París i Estrasburg, sent l’ocupació del Niu de l’Àguila el seu últim fet de guerra conegut», assenyala.

Amado Granell, després de diverses operacions al servei del Govern de la República en l’exili va tornar a Espanya i va morir en un accident en el terme municipal de Sueca, on roman enterrat igual que Virtuts Cuevas, ‘*Madamme Carmen’, una *suecana «heroïna» de la Resistència francesa.

El secretari de Memòria Democràtica de la Comissió Executiva Provincial i Coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso, va dirigir a l’Ajuntament de Sueca 2015 una petició de la qual es va fer ressò el PSPV-PSOE de la localitat demanant un carrer per a Granell en el poble on reposen les seues restes.

Matías Alonso considera que «es tracta d’un honor que mereix com a protagonista d’una fita en la lluita contra l’odi i la intolerància que no haguera d’ofendre a cap demòcrata» però, segons explica, «fins al moment aquesta petició no ha sigut tinguda en consideració i ens veiem en l’obligació d’insistir perquè Amado Granell va protagonitzar un fet fonamental per a la història d’Europa i de la lluita per les llibertats i la democràcia».

En aquesta mateixa línia, Mercedes Caballero assenyala que «en el dia que París festeja amb magnificència aquell fet històric protagonitzat pels republicans espanyols de ‘La Nou’ al comandament d’Amado Granell com un acte de Justícia històrica, sol·licitem a l’Ajuntament de Sueca que engegue el procediment perquè tant Estimat Granell com a Virtuts Cuevas expliquen per fi amb el carrer i els honors que mereixen».

«Veiem amb tristesa com ha transcorregut un altre aniversari més en la mateixa situació», ha dit, i ha instat a la primera edil al fet que «entre tots els demòcrates d’aqueix Ajuntament cerquem un punt d’acord perquè a l’el pròxim any, quan se celebre el 75 aniversari de l’alliberament de París, aquests dos herois a nivell europeu tinguen per fi els honors que mereixen en la població on estan enterrats».