Els agricultors d’Alzira han reduït notablement les cremes davant el risc d’incendis

0
1591
Mónica Sala en la Urbanització Sant Bernat junt la Muntanya Assolada
La tènica mediambiental este matí amb la Murta al fons

Mónica Sala: «La gent i els llauradors estan ara prou més concienciats»

Les cremes solen ser les principals causants dels incendis forestals

El que vega una fumaguera fosca que cride immediatament al 112

 

Mónica Sala, actual cap de grup, i vigilant forestal, fa 21 anys que pertany al departament de Medi Ambient d’Alzira. Té al seu càrrec a 5 treballadors en la Murta i des de este mes a una nova brigada forestal composada per 8 membres, que està fent tasques de neteja i prevenció

La seua experiència resulta vital a l’hora de detectar un incendi i també els seus continus recorreguts pels particulars miradors del terme d’Alzira, on són molt visibles les columnes de fum. «El que veja una columna de fum fosca o de varios colors segur que té vida, que no ho dubte i cride immediatament al 112 perquè a bon segur es tracta d’un incendi», manifesta des de el més alt de la Urbanització de Sant Bernat, on es contempla la major part del terme. Immediatament detectà dos columnes lluynanes que podien estar al terme de Corbera o de Llaurí però aixó sí amb fumata blanca.

El bar del Respirall, el Malecó i el pont de Xàtiva a més de les Valletes de Gall, són altres punts clau que recorre diàriament i varies vegades, a més de fer un grapat de quilòmetres tots els dies en la seua camioneta.

«La clau està en avisar, en la rapidesa en comunicar un possible incendi», recalca Mónica que reconeix que la major part dels incendis forestals tenen el seu oritge en una crema agrícola. En este punt recorda el lamentable incendi que cremà 2.200 hectàrees a Carcaixent a mitjans de juny de 2016, provocat al cremar la llenya que derronyaven junt a la muntanya en la partida de Montecampo. «Aquell mateix dia de molta calor que bufava el vent de ponent vaig paralitzat tres cremes agrícoles en el terme d’Alzira», fa memòria l’experta vigilant alzirenya que recorda la prohibició de cremar a menys de 500 metres d’una massa forestal, riu o barranc i l’obligació de l’agricultor de cremar a l’eixida del sol i de quedar-se un parell d’hores després deser apagat.

Mentre contempla un paissatge inigualable junt les ruïnes del poblat de la Muntanya Assolada, considera que «la calor, i enguany està fent més que altres estius, no provoca els incendis que tenen el seu oritge bé per causes naturals amb la caiguda d’un llamp com el cas de Llutxent, bé per negligència humana».

Mónica, que no pot ocultar el seu amor per la natura i per la seua professió, reconeix que l’actual estiu «està sent especialment tranquil» pel que fa al nombre de cremes agrícoles que han minvat de forma considerable: «Any rere any es nota que la gent i entre ells els mateixos agricultors estan més concienciats», així hui dimecres els seus experts ulls no han detectat una sola columna de fum en tot el terme.

I en este punt elogia «la tasca de concienciació que està fent l’Ajuntament d’Alzira» i en concret el departament de Medi Ambient. La tècnica mediambiental es mostra «satisfeta» en comprovar com el seu treball de 21 anys no està caiguent en sac trencat. Abans alguns agricultors es mostraven reticents a apagar el foc, ara, llevat d’algunes contades ocasions entenen la seua tasca preventiva. Amb el seu característic humor Mónica conta algún cas anecdòtic en sorprendre una crema no autoritzada; «en una ocasió en digueren que el foc l’havia encés un lladre, però sembla que era molt instruït perquè hi havien fulles d’un periódic al lloc dels fets».

El recent incendi de Llutxent que va arribar a la veïna Barx va encendre totes les alarmes al departament de Mónica que extremaren la vigilància, donat que mai ha oblidat la «nit aterradora» que va passar a l’any 1993, la última vegada que el foc arribà a la Creu del Cardenal, on la valenta intervenció del voluntaris del VACIF, primer i després dels mitjans aeris evitaren que el foc arrassara la Murta i la Casella. Recorda que era en febrer una nit que bufava un ponent fort i gelat.

Riberaexpress