Estudien a l’Alcúdia propostes per pal.liar els problemes laborals ocasionats per la pedra

0
1850

L’Ajuntament de l’Alcúdia i altres agents del sector agrícola estudien la possibilitat de noves propostes per a solucionar els problemes laborals ocasionats per la tempesta del passat 1 de juliol.

L’alcalde Andreu Salom junt amb altres autoritats de la Ribera, agents i representants del sector agrícola, comerç privat, cooperatives (de l’Alcúdia, Algemesí i Guadassuar), organitzacions agràries i sindicats com el de Comissions Obreres es reuniren en la Casa dels Llauradors de l’Alcúdia per a tractar els problemes ocasionats per la pedregada que es va produir a les zones de la Ribera el passat 1 de juliol i que va deixar al seu darrer tota una sèrie de conseqüències negatives, tant pel que fa als cultius com als treballadors i propietaris de les zones damnificades.

Entre els principals assistents, destaquen les participacions de Francisco Rodríguez Mulero, secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural i Rocío Briones, directora general del Servef que junt amb la resta de directors dels departaments d’Agricultura i Administració Local, com Antoni Such, tingueren en compte les possibilitats i propostes plantejades per als pròxims mesos. També s’accentuen les assistències de Cirilo Arnandis, president de la Cooperativa de l’Alcúdia i Roger Llanes, Director General d’Agricultura en una reunió on es va recalcar la necessària participació d’executius autonòmics i estatals per resoldre els contratemps en el més breu període de temps possible.

Un dels principals temes va ser la proposta d’un pla d’acció o ajudes a causa de la pèrdua d’ocupacions laborals que la pedregada, entre altres inconvenients, ha deixat al seu darrer. Amb aquesta premissa al davant, es revisaren, de manera més específica, les conseqüències negatives d’aquest fenomen atmosfèric i en quin grau afectaven l’ocupació en el sector agrari per poder posar especial atenció a tots els treballadors i treballadores amb dificultats laborals (sobretot pel que fa a la temporada posterior al pròxim mes d’octubre).

Un efecte en cadena com es pot veure, ja que si hi ha poca fruita que collir, hi haurà menys producció que tractar a les cooperatives. Tant en la Ribera Alta com en la Ribera Baixa s’han vist afectats un total de 6.000 treballadors que correspondrien a unes 400.000 jornades de treball perdudes. L’objectiu principal és que, precisament, tots i cadascun dels damnificats tinguen recompensada, d’alguna manera, i de manera equitativa la pèrdua que ha suposat en la seua feina.

Els cultius més afectats pel temporal varen ser els corresponents al caqui (la producció del qual podria minvar en un 15% per a la pròxima campanya) i els cítrics, situació alarmant en alguns casos on inclús es va detectar la pèrdua total de la collita. En general, les xifres se situen en nivells més que negatius, amb extraviaments de fins a 3.500 hectàrees (pel que fa al caqui) i 7.000 (en referència als cítrics). La tempesta de pedra i vent que va tindre lloc el passat diumenge, 1 de juliol, va causar danys importants en gran part del territori: a l’Alcúdia, es va extraure com a conclusió que unes 15.000 hectàrees es varen veure afectades, calculant-se, aproximadament, una pèrdua de fins a 80 milions d’euros.

Fotos: David Pascual