La Generalitat denega definitivament la planta de residus sanitaris de Guadassuar

0
1190

La població de l’Alcúdia i d’altres poblacions veïnes es va mobilitzar en 2015 contra aquesta activitat.

 

És tracta d’una història llarga que ara conclou de manera satisfactòria, ja que la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental acaba d’emetre resolució denegant l’autorització ambiental integrada a la mercantil “TMA-Grupo Sánchez” per a un centre de gestió de residus biosanitaris i transferència de residus perillosos al polígon de “La Garrofera” de Guadassuar.

En 2002 l’empresa, TMA-Grupo Sánchez, ja va intentar instal·lar-se al polígon “La Garrofera” de Guadassuar amb el beneplàcit de l’anterior ajuntament. El projecte que es va desestimar per no obtindre la Declaració d’Interès Comunitari, acabà en els tribunals que en 2010 resolgué en contra de l’empresa.

Però, com el dia de la marmota, a l’any següent, 2011, de nou per part de anterior ajuntament de Guadassuar, va ressorgir el projecte, ara multiplicat per cinc. Per això, prèviament, havia classificat el polígon per a la instal·lació d’indústries altament contaminants –que tinguen grau 5, el màxim, en qualificació molesta i fins a grau 4, el segon més elevat, en qualificació insalubre, nociva i perillosa, situació que ha solucionat l’actual ajuntament.

En base a això l’empresa sol·licita l’Autorització Ambiental Integrada de l’activitat en setembre de 2015, amb l’oposició i mobilització dels pobles veïns –l’Alcúdia, Benimodo, Massalavés i Alberic- per la proximitat d’aquestes instal·lacions.

En molt poc de temps es recolliren més de 4.000 al·legacions contra aquesta Planta que suposa una amenaça per als veïns i les veïnes de les poblacions pròximes –l’Alcúdia, Benimodo, Massalavés i Alberic, i en especial per al nucli de Montortal, que dista tan sols 1 km i que seria travessat per un nombrós trànsit diari de productes de risc biològic o químic. A més la zona on es volia realitzar l’activitat és una zona d’alta producció agrícola i se situaria a menys de 100 metres de la Sèquia Reial.

El projecte, ara denegat, pretenia que la planta multiplicara per 5 la producció prevista en 2003, ja que tractaria fins a 5 productes diferents, tots ells de residus perillosos: tractament de Residus Sanitaris del Grup III; tractament de residus d’aparells que han sigut infectats amb sang i altres contaminants biològics: transferència de Residus Sanitaris del Grup IV citotòxics i citostàtics; tractament de medicaments farmacèutics i residus cosmètics i finalment transferència d’altres residus perillosos generats en tota classe d’indústries.

En total podrien haver sigut tractats o transferits a aquesta planta 43 milions de quilos anuals de residus perillosos, és a dir 117.500 kg diaris. Molts dels productes estan considerats de risc biològic o químic, i aniran etiquetats, així com els vehicles que els transporten, amb els símbols indicatius de “Material contaminado biológicamente” o “Material contaminado químicamente”.