Excavacions arqueològiques trauen a la llum restes de l’antiga esglèsia de Corbera

0
1209

 

Fou un temple antic, gòtic i renaixentista del segle XVI

Remodelat entre finals del segle XVII i principis del XVIII en estil barroc i neoclàssic

Les excavacions arqueològiques que estan realitzant-se a la plaça Major de Corbera, han tret novament a la llum les restes de l’antiga església de Corbera que va ser destruïda fa ara més de 80 anys, a causa dels esdeveniments ocorreguts durant la Guerra Civil de 1936 a 1939

Com l’au Fènix que sorgeix de les cendres, part de les estructures d’aquest noble edifici tornen a estar presents per recordar-nos i fer-nos memòria de la nostra història però, ara convertits en un símbol de pau, unió i germanor.

L’antiga església que ara apareix novament davant els nostres ulls, ha de ser signe de memòria històrica, i el tancament definitiu d’ideologies passades que portaren a desentesos i enfrontaments. Ha de convertir-se en un monument a la pau i la fraternitat. Ressorgir de les cendres i tornar al present, significa retrobar-nos amb la nostra història i mirar al futur recordant i no oblidant però si perdonant i caminant endavant.

Hem de recordar sempre que un poble sense història no és poble. Les restes de l’antiga església ens donen una llisó magistral de vida i convivència al llarg dels segles, de sentiments, d’orgull de ser poble i tot i ser el motiu i la conseqüència d’un enfrontament entre paisans en uns moments difícils com els d’una guerra, es converteix ara en ensenya que ha de servir per a unir i tancar belles ferides, superar antigues diferències i ideologies i fer entre tots poble.

Aquest i no altre ha de ser la finalitat i el propòsit del ressorgiment de les restes de l’antiga església de Corbera, un temple antic, gòtic i renaixentista del segle XVI i remodelat entre finals del segle XVII i principis del XVIII en estil barroc i neoclàssic. Tota una lliçó d’història i d’art. Un emblema d’unió, de memòria històrica però, sobretot de pau. Benvinguda de nou a la vida a l’antiga església de Corbera. Patrimoni històric, arqueològic i cultural del nostre poble. 

Miquel Gómez Sahuquillo
(Arqueòleg)