La premsa catalana també ubica a Alzira la mort de Jaume I

0
1234

Tal dia com avui de l’any 1276, fa 742 anys, moria a Alzira (País Valencià) Jaume I, comte independent de Barcelona, comte independent d’Urgell, rei d’Aragó, rei de València, rei de Mallorca, senyor independent de Montpeller i vescomte independent de Carlat. Jaume I, nascut a Montpeller l’any 1208, fill del comte-rei Pere II i de Maria de Montpeller, passaria a la història com el sobirà del casal de Barcelona que va incorporar la major extensió territorial a l’edifici polític catalanoaragonès. Per aquest motiu va rebre el sobrenom de Conqueridor. Després de la derrota i la mort del seu pare a Muret (1213), Jaume I renunciaria a l’empresa occitana i orientaria l’expansió cap al mar i cap al sud.

Jaume I, amb el suport i els recursos de les classes mercantils catalanes, seria l’impulsor de la conquesta de Mallorca, Eivissa i Formentera (1229-1235). I amb el suport de les oligarquies aristocràtiques catalanes i aragoneses, ho seria de la conquesta del País Valencià (iniciada el 1210 en temps del seu pare Pere II i completada el 1296 durant el regnat del seu net Jaume II). Jaume I va incorporar més de les tres quartes parts del territori valencià (des dels ports de Beseit fins al port de Biar) i va dotar València cap i casal i, per extensió, el conjunt del territori, d’uns furs i unes institucions de govern (1261) que derivarien en la creació del Regne de València com a entitat pròpia.

El Nacional Cat