Alzira rendix honors al monarca que visqué les últimes hores a la Vila d’Alzira

0
1382
Jaume I i na Violant d'Hongria ahir en el centre de la ciutat que va conquerir i on va morir el monarca
Jaume I anit junt les autoritats locals davant la Casa Reial en la Vila

Els Moros i Cristians rendiren homenatge a Jaume I en la Casa Reial de la Vila

Tot just el dia que abdicà amb els seus fills Pere III d’Aragó i Jaume II de Mallorca

L’Ajuntament d’Alzira projecta recuperar la torre-palau on residia el monarca

 

L’Associació de Moros i Cristians «La Vila d’Alzira», amb el suport de l’Ajuntament de la capital riberenca, va retre, ahir, homenatge al rei en Jaume I en el dia del 742 aniversari de la seua mort, que va tindre lloc a Alzira. 

La comitiva va partir des de la plaça Major per culminar la desfilada en la Casa del Rei amb els Tambors de Batalla, acompanyats per les banderes mora i cristiana. El ball dels Nanos i el de Cintes precedia a la senyera alzirenya. El ball del Bolero tancava la primera part de la desfilada.

Darrere de l’estendard de l’associació desfilaren festers d’Hòmens i Dones de la Vila, Mercaders, Corsàries, Contrabandistes, Bandoleres, Creuats Riberencs i Conqueridors.

Dos banderoles obrien el pas al monarca i a na Violant d’Hongria, seguits per la junta directiva de l’associació, l’alcalde de la ciutat, i altres representants de l’Ajuntament d’Alzira junt a la colla Les Raboses.

La Casa Reial d’Alzira fou en l’època de Jaume I una torre de grans dimensions, que al segle XIII pertanyia a una agrupació de torretxons a la que se li va denominar “fortalessa o Castellet de Sant Pere”

Era concretament la tercera de les torres on posteriorment, es va instal.lar la Casa dels Jurats. La Casa Reial s’anomenà, popularment, la “Casa de l’Olivera” perquè per a sorpresa dels veïns va crèixer dalt la teulada una olivera que va ser tallada al voltant de l’any 1.918 perquè no produirà majors danys en la vivenda. L’arbre va poder crèixer aprofitant la terra acumulada sobre  els potents murs de tapial que subsistiren davall la coberta.

Originalment era una torrassa de traça militar de grans dimensions que va acollir als Jurats de la Vila fins a finals del segle XV en el que les autoritats decidiren traslladar-se al centre neuràlgic del municipi a la que, a hores d’ara, és la Casa Consistorial. Les obres de l’actual Ajuntament començaren en 1.540 i culminaren l’any 1.603.

Vivendes unifamiliars

A partir d’ací l’antiga torre-palau va ser aprofitada i dividida en dos vivendes unifamiliars però l’obertura de portes i finestres desfiguraren l’aspecte extern de tan significatiu edifici.

A finals del segle XX el govern local va adquirir un conjunt de cases als seus propietaris en la Vila, entre elles les dos que sustituiren a l’antiga torre convertida en Casa Reial.

En el 2001 s’assolaren estes cases davant el seu fort deteriorament i  l’actual director del MUMA, Agustin Ferrer, va descobrir tres murs de gran grossària, que per, un costat s’adossarien a la muralla i per l’altre s’alineava al carrer Major Santa Maria. Es realitzà una excavació arqueológica al centre del solar, condicionada per la poca estabilitat de les estructures. Excavació que, segons Ferrer, constatà “la connexió del mur est amb la muralla” i a més “l’existència d’un paviment de rajola massissa a 80 cm de profunditat al mig de l’estructrua”.

Valor sentimental

La Casa Reial on residia el monarca, junt al recinte emmurallat són Bé d’Interés Cultural, pèl que fa a l’arquitectura militar, però Ferrer resalta que “l’espai que configura té un valor sentimental perquant dignifica el fet de ser el lloc on Jaume I va residir en diferents ocasions i on segons els historiadors el monarca va passar els últims dies”.

Els historiadors diuen que Jaume I arribà moribund a la seua residència d’Alzira després d’intentar sofocar una sublevació dels àrabs en Xàtiva. El 27 de juliol de l’any 1.276 cridà als seus fills Pere III d’Aragó i Jaume II de Mallorca per abdicar, segons recull el quadre de Pinazo recentment exhibit a Alzira.

Recuperació de la torre

Ara la regidoria de Patrimoni projecta “recuperar l’espai físic de la torre amb el suport de la Direcció General de Patrimoni Cultural. Mentre, el govern local ha instal.lat, en les restes de l’antiga Casa Reial,llenç que reproduix al monarca moribund davant els seus fills i l’artista local Toni Espinar ha pintat un mural que reproduix la fisonomia de l’antiga Illa del Xúquer, clau del Regne de València.