Cullera obrirà al públic les pintures rupestres de l’Abric Lambert

0
1158

 

L’Ajuntament i la Generalitat promouen la posada en valor d’este espai Patrimoni de la Humanitat

 

Les pintures rupestres de l’Abric Lambert de Cullera seran visitables pel gran públic. L’Ajuntament de Cullera invertirà 146.000 euros en la construcció d’una passarel·la per als vianants que esquive les dificultats orogràfiques que compliquen actualment l’arribada fins al jaciment el qual alberga Les pintures mostres d’art de l’Edat de Bronze i que des del 1998 compta amb la declaració de Patrimoni de la Humanitat.

 

I és que l’entrada a l’abric rocós és extremadament complicada; ha de fer-se des d’una parcel·la privada i pràcticament muntanya a través. Açò impedix la seua visita en condicions normals, l’accés d’experts per a l’estudi de les pintures i, lògicament, impossibilita el seu ús com a element de dinamització turística.

 

Per a esquivar este impediment, es condicionarà la zona i es crearà una estructura d’accés per als vianants mitjançant una escala metàl·lica. L’arrencada de la mateixa se situarà en el carrer Lloma dels Cabeçols, per la qual cosa ja no s’haurà d’envair cap propietat privada.

 

El projecte, elaborat per les regidories de Patrimoni Històric i Museus i d’Urbanisme, dirigides per Amparo Jover i Juan Vicente Armengot, respectivament, compta amb el cofinançament del 50 per cent per part de la Generalitat a través dels Fons Feder.

 

Jover ha manifestat que este projecte suposa un salt qualitatiu per a Cullera perquè significa la posada en valor d’un dels espais arqueològics més rellevants del municipi alhora que un dels més desconeguts.

 

«Una vegada acabades les obres, l’Abric Lambert serà visitable per turistes, escolars, experts i el públic en general, que podran acostar-se a un espai de gran valor com així ho demostra la declaració de Patrimoni de la Humanitat que ostenta amb la resta de l’art rupestre de l’Arc Mediterrani», ha dit Jover. L’Abric Lambert és la mostra d’art rupestre parietal més propera a la ciutat de València el que suposa una font important de possibles visitants, continua la regidora.

 

La intervenció proposada sorgix arran de les obres ja executades fa sis anys de protecció mitjançant un tancament perimetral de l’abric rocós, la neteja i recuperació dels motius pictòrics i la seua consolidació i protecció enfront dels agents climàtics així com la seua senyalització.

 

Estes intervencions han aconseguit alçar moltes expectatives sobre este espai arqueològic que disposa d’un panell rocós d’alt interés. L’abric rupestre es troba en un estat immillorable. De fet, recentment i amb motiu d’una visita científica dels tècnics de patrimoni de la Direcció general de Cultura, es va poder constatar ‘a peu d’obra’, que tant les pintures rupestres, com el tancament perimetral, les consolidacions efectuades i els treballs de protecció enfront dels agents climàtics estaven en perfectes condicions de conservació.

 

L’Abric Lambert se situa en la muntanya de Cullera, també coneguda com la muntanya de l’Or, que forma part dels relleus més meridionals del Sistema Ibèric. Concretament, l’abric es troba en una obertura rocosa que l’erosió diferencial dels materials calcaris ha creat en sentit horitzontal en el vessant oest de la muntanya. Està situat a uns 65 metres sobre el nivell del mar, i s’ubica en una posició dominant respecte al control del territori i les planes d’al·luvió del riu Xúquer. L’abric s’emplaça molt prop del poblat de Les Oliveretes.