La nova revista Algezira Xúcar avalada per 350 suscriptors

0
3628
Aurelià Lairón director de la revista i Iian Canet maquetador i subdirector gràfic
Portada de la revista que serà presentada el pròxim divendres

Compta amb el suport de l’Ajuntament d’Alzira, d’empreses i de 350 suscriptors

Està editada per l’associació Alteris i dirigida per Aurelià Lairón

La revista divulga la història pasada i present de la capital comarcal

 

L’associació cultural Alteris d’Alzira ha editat el primer número de la revista Algezira Xúcar que naixamb «l’objectiu de divulgar la història pasada i present d’Alzira per tal que els seus habitants puguen aprofundir amb les seues arrels» segons el coordinador Aurelià Lairón, arxiver municipal i cronista de la ciutat

Tindrà caràcter anual a partir del nº 3 però este divendres es presentarà el primer número a la Gallera i en gener de 2019 apareixerà el segon.

Abans d’eixir a la llum ja té garantit l’èxit davant contar amb el suport de l’Ajuntament d’Alzira i de huit empreses i entitats locals com Alzicoop, la Junta Local de Reg de la Sèquia Reial del Xúquer, Transportes Mazo Hnos, el Grupo Rex, Martinez Cano Gestión SL, Celulosa i Tissues SL, Ice Cream Factory i Grefusa. A més d’un total de 350 suscriptors que permitixen que el preu siga només de 10 euros. No eixirà a la venda i la única forma d’aconseguir un dels 500 exemplars editats és mitjançant la suscripció.

Treballs interesants

Algezira Xúcar conta en el seu primer part amb treballs molt interesants, com el del president d’Alteris Jesús Marrodán que aborda el tema de «La primera República en Alzira (1873-1874), el del Doctor en Art, Bernat Montagud sobre «Antonio Ballester Vilaseca, escultor,etapa alzirenya», el de d’exsindicalista de CCOO, Enric Blay, que versa sobre «Els inicis del moviment sindical a Alzira l’any 1975», entre altres.

Tampoc falten, entre les seues 114 pàgines, temes relacionats amb la toponímia alzirenya, la genealogia, cognoms d’Alzira, música, art, literatura, ecopnomia isocietat, la ciutat vista pels cronistes riberencs, festes, tradicions i costums i fins i tot un apart esportiu que en este cas Lairón aborda els inicis del futbol a la capital de la comarca, en octubre de l’any 1922 quan es va constoituir el primer club local no,menat «Alcira Football-Club».

Esta publicació es convertix en la successora de Xucar, que va eixir a la llum durant els anys 1935 i 36 fins la Guerra Civil i d’Al-Gezira, que publicada per l’Ajuntament d’Alzira, entre els anys 1.985 i 1.997 va aportar un total de 144 estudis històrics d’àmbit comarcal.

Riberaexpress